Mit ne igyak előadás előtt? – Lámpaláz-csillapító 5.

Bár egy bejegyzésünk már foglalkozott a szorongás jelei közül a túlzott szájszárazság kínjával, a jelenség gyakorisága miatt nem árt még egyszer visszatérni erre. A szorongás csökkentését sokféleképpen el lehet kezdeni, de biztosan segít, ha elkerüljük azt, ami felesleges nehezítést jelent. Mit ne igyak, melyek azok a tiltólistás italok, ameket nem szabad előadás előtt fogyasztani ahhoz, hogy a szájszárazság növekedését elkerüljük? Lámpaláz-csillapító sorozatunk ötödik része következik.

Mit ne igyak előadás előtt? Alkoholt!

Hiába lehet kecsegtető stresszoldás néhány cseppnyi alkohol fogyasztása a beszéd előtt, például egy feles formájában, a szájszárazságot, a lámpaláznak ezt a gyakori tünetét csak felerősíti az alkohol dehidratáló hatása. Így, bár oldani akarnánk a feszültséget, a fokozott szájszárazság jobban fog akadályozni a beszédben, különösen akkor, ha eleve hajlamosak vagyunk rá. Ez az akadály pedig egy olyan gyenge pontot tart nyomva, ami még jobban elősegíti azt, hogy az önfeledtség helyett saját félelmeinkkel legyünk elfoglalva.

Még mit ne igyak előadás előtt? Kávét!

Ugyanez igaz a kávéra, amit egy-egy konferencia szünetében vagy reggeli napindítóként kínál a catering, ne fogadjuk el. A Rétorok Reggelije sorozatunkban részletesebben is elemezzük a kávé hatását a nyivános beszédre. Egy pohár szigorúan buborékmentes víz a jó megoldás előadás előtt és alatt is. Ha pedig ébresztőként innánk a kávét – különösen, ha nem vagyunk hozzászokva – az a szájszárazság mellett az emésztőrendszerünket is meglódíthatja. Márpedig nyilván nincs szükségünk a mellékhelységbe tett külön körökre az előadás előtt.

És még mit ne igyak? Szénsavasat!

A szénsavas üdítők, vagy a koffeinnel megdobott szénsavas energiaitalok bár frissítőek és szomjoltóak lehetnek, pont a legfontosabb pillanatokban okozhatnak kellemetlenséget, Murphy törvénye szerint. Ha szeretnénk elkerülni a beszédünk alatt a szénsav rossz irányba való kiszabadulását, a prezentáció előtt fogyasszunk inkább tiszta vizet. Így semmi nem fogja elvonni a figyelmünket arról, ami ott és akkor a legfontosabb: az előadásról.

mit ne igyak előadás előtt?

Előadás előtt mindent a szemnek…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük