Retorikaklub

Magyarországon az Oxford Union és az amerikai elit egyetemek zárt klubjainak a mintájára 2019-ben, hosszas előkészítés hoztuk létre a Retorikaklub intézményét. Ez a kétheti rendszerességgel (alkalmanként 120 percben), elérhető áron működő klubforma a Retorikaiskolában korábban végzett szónokaink számára biztosítja a megszerzett tudás szinten tartása mellett, a professzionális nyilvános beszédekben való további fejlődést, a speciális retorikai témák megismerését, valamint ezek mellett az összeszokott csoport barátságos légkörében a klubélet minden más előnyét is. A klubok önszerveződőek, de elindításuk és hivatalos nyilvántartásuk valamint szakmai fejlesztésük a Retorikaiskola feladata.

Szónok Születik Retorikklub

Miért van rá szükség?

Sevillai Szent Izidor (az internet védőszentje) a Kr. u. VII. század elején többek között ezt írta a retorika meghatározásáról: “Maga a beszédben való jártasság három dologból áll: természeti adottságból, képzésből és gyakorlásból. A természeti adottság a tehetséget jelenti, a képzés a tudás megszerzését, a gyakorlás pedig a kitartó ismétlést. Ezek tehát azok a tulajdonságok, amelyeket nemcsak a szónoktól várunk el, hiszen bárminek is legyen valaki a mestere, szüksége van rájuk ahhoz, hogy valamit véghez vigyen.” (Etimológiák, II/3.) A retorikaklub ennek az ókori felismerésnek a harmadik, gyakorlást célzó részéért szükséges.

 

Miben hasonlít más Retorikaklubokra?

Itt is elsődlegesen az a cél, hogy gyakorolni lehessen a nyilvános és négyszemközti kommunikációs helyzeteket és eközben folyamatosan visszacsatolást lehessen kapni. 

Miben különbözik más kluboktól?

  • Csak már képzett rétorok csatlakozhatnak, ami garantálja az önfejlesztés magasabb színvonalát más klubokhoz képest, ahogy azt is, hogy a tagság már az első pillanattól válogatott, bizalmi viszonyra érdemes emberekből tevődjön össze.
  • Létszámkorlát biztosítja az arányos fejlődést. 
  • Más klubokkal szemben itt rendszeres tréneri kísérésben is részesülnek a tagok, tehát kapnak célzott fejlesztést a tagok saját visszacsatolásain túl.
  • Azoknak, akik a minősülési útat választják a klubéleten belül, a Retorikaiskola képzési rendjében is biztos előmeneteli lehetőségük nyílik egészen a mester szintig.
  • A klubok bár a Retorikaiskola égisze alá tartoznak, önálló és demokratikus társulásokként alapvetően zártak és csak félévente egyszer nyújtanak betekintést az újonnan csatlakozók számára.
Retorikaklub

 

Hogyan lehet klubot alapítani?

Legalább 8, legfeljebb 12 rétor közösen tud jelentkezni a Retorikaiskola elérhetőségeinél a szándéknyilatkozattal, hogy szeretnének új klubot alapítani. Ezt a szándéknyilatkozatot a Retorikaiskola megvizsgálja, jóváhagyja és az alapításhoz szükséges feltételeket az első féléves tagdíjak befizetése után biztosítja. Minden klub saját névvel, sorszámmal, pecséttel és a Retorikaiskola honlapján önálló aloldallal is rendelkezik.

Hogyan lehet csatlakozni egy már létező klubhoz?

Mindenki csatlakozhat, aki legalább egy alapozó szintű, átfogó képzést sikeresen elvégzett a Szónok Születik Retorikaiskolában és vállalja a klub szabályzatában foglaltakat. Csatlakozni minden szemeszter elején, az alakulóülésen lehet hivatalosan, de a felvételi szándékot írásban (ímélben) jelezni kell a Retorikaklub prefektusának, megírva azt, hogy a felvételiző mikor és milyen kurzusokat végzett a Retorikaiskolában. A prefektus pozitív visszajelzése alapján a tagdíj befizetésével egy szemeszterre lehet elköteleződni.

Tagdíj és kedvezmények rendszere

A tagdíjból fedezzük a klubalkalmak terembérletét, a Retorikaiskola által biztosított fejlesztő tréningek díját, a megjelenési felületeket, az adminisztratív költségeket, a minősülési út fenntartását és a klubélet alapvető, saját kiadásait is. A tagdíjat mindig az alakuló ülésig kell befizetni a Retorikaiskolának az egész félévre (12 alkalom + alakuló ülés) mértéke a létszámtól függ. A tagdíj fedezhető a retorikaversenyen nyert pénzjutalmakból is.

  • 10-12 fős létszámnál alkalmanként 3900 Ft.
  •  9 fős létszámnál alkalmanként 4400 Ft
  • 8 fős létszámnál alkalmanként 4900 Ft/alkalom

Kedvezmények: minden valaha Szókratész- vagy Démoszthenész-díjat nyert szónokunk jogosult egy egyszeri a szemeszter árából számított 20%-os kedvezményre az első retorikaklubhoz való csatlakozásakor vagy megalapításakor. A tagdíj minden szemeszterben csökkenthető gálaesteken vagy retorikaversenyen zsűrizéssel 5000 Ft-tal. A tagdíj csökkenthető, ha az adott tag ajánlására valaki képzésre jelentkezik a Retorikaiskolába – szemeszterenként 19.000 Ft-tal. A klubtagok a Retorikaiskola minden képzésének az aktuális árából kedvezményt kapnak. A kedvezmény mértékét a Retorikaiskola aszerint állapítja meg, hogy milyen régóta áll fenn a klubtagság és hogy a minősülési folyamatban meddig jutott a tag.

1 Thought.

  1. Pingback: A testbeszéd napja | Szónok Születik

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük