Videók


Ezen az oldalon Retorikaiskolánk hallgatóinak előadásait, gálaestjeik hangulatát megörökítő vagy a képzéseikről szóló gondolataikat tekintheti meg. Trénereink és hallgatóink bemutatkozásait is itt érheti el. Csatornánkra pedig itt iratkozhat fel, hogy minden új tartalmunkról azonnal értesülhessen.

2022

A 2022-es Eötvös József Kárpát-medencei középiskolai szónokverseny döntője előtt Pej András retorikatréner tartott előadást a karok nonverbális jeleiről. Szó esik három gyakori gesztuscsoportról, illetve a nonverbális kommunikáció önálló fejlesztési lehetőségeiről.

2020

Rögtönzést kívánó beszédhelyzetbe bárki bármikor kerülhet. Ilyen, haladó szintű retorikai kihívást jelentő alkalmak összeszedett és magabiztos megoldásában segít az alábbi videó, melyben 3 tennivaló és 2 tabu hangzik el a felkészülés nélkül elmondott beszédekről.

*

Akár egészen kezdő előadók számára is sok hasznos információval szolgál a következő videónk, amely a szónok helyes jegyzethasználatához, illetve más eszközök kezeléséhez ad útmutatást.

*

A hangunk, mint kommunikációs eszköz, a beszédtempó, a beszédszünet a fókusza az alábbi videónak. A vokalitás méltatlanul elfeledett területe a hétköznapjainknak. Vajon hogyan járulhat hozzá ennek fejlesztése a meggyőzéshez?

*

Az USA 2020-as elnökválasztása előtt három elnökjelölti vitát tartottak a széles nyilvánosság előtt. Ezeknek a komplex retorikai elemzését végeztük el eredményt is hirdetve a politikusok között.

*

2020 márciusában a COVID-19 miatt online távoktatásra kényszerült egyetemi tanároknak és közoktatásban dolgozóknak Netorika címmel készítettünk ingyenes e-learning anyagot az Oktatási Hivatal felkérésére. Az első részben a webkamerás távoktatáshoz szükséges térkezeléssel foglalkoztunk, azon belül is a háttér kialakításával.

A második rész kitér az előadói öltözékre, emellett több hasznos tanácsot is megfogalmaz a helyes eszközhasználatról, legyenek ezek a néző számára akár láthatóak, akár láthatatlanok.

A harmadik részben azzal foglalkozunk, hogy a kamerához képest hogyan érdemes elhelyezkedni és miként lehet az online térben a szemkontaktust a körülményekhez képest élővé, természetessé tenni.

A következő, negyedik részben számtalan apró tippet adunk annak érdekében, hogy a megvilágítás, a nyílászárók elhelyezkedése és a beszűrődő hangok ne zavarják meg az előadásunkat, illetve a hallgatóságunkat.

Végül, öt részes minisorozatunk záró részében az kerül fókuszba, hogy mit kezdhetünk előadóként az online tér okozta lámpalázzal, hogyan nyerjük vissza a magabiztonságunkat ebben az újszerű retorikai kihívást jelentő helyzetben.

*

2019

2019. szeptember 7-én rendeztük meg A meggyőzés napja című képzésünket, ami egyúttal bevezető kurzusként szolgált azoknak, akik kezdő szinten ismerkednek a retorika művészetével. Két miniinterjú segítségével számoltunk be az eseményről itt:

*

Damásdi Nóra beszédtechika trénerünk és logopédusunk bemutatkozása.

*

Dr. Hoványi Márton retorikatrénerünk bemutatkozása.

*

Nagy Fruzsina retorikatrénerünk bemutatkozása.

*

Pej András retorikatrénerünk bemutatkozása.

*

Steiger Anita mentálhigiénés retorikatrénerünk bemutatkozása.

*

Első Montágh Imre-ösztöndíjasunk, Sagát Anna a beszédtechnika-képzés előtt és után 2019 tavaszán.

*

Dr. Varga János 2019. június 26-án, a vakvezető kutyák neveléséről adott elő átfogó, alapozó szintű kurzusa gálaestjén. Beszédével kiérdemelte a Szókratész-díjat.

*

Mag Barbara a 2019 tavaszán induló, alapozó szintű, átfogó retorikakurzus gálaestjén A kihívásokkal való szembenézés által a fejlődés útján címen adott elő. A kurzus Démoszthenész-díját ő nyerte el.

*

Reéb Zsófia 2019 tavaszán arról beszélt átfogó, alapozó szintű retorikakurzusának, hogy ösztöndíjas hallgatónkként milyen tapasztalatokat és tudást szerzett és milyen célokat lát maga előtt, ha a retorikára gondol.

2018

Dr. Németh Zoltán mesterbeszéde, a harmadik mestermunkaként egy önálló előadói est volt a képzése záró akkordja volt, amit 2018 június 28-án tartott. Előadása címe: Retorika avagy a kamaszkori önbizalom trambulinja.

*

Mire jó a retorika? A 2017 őszén indult haladó kurzusunk csoporttagjai válaszoltak gálaestjük után.

2017

Dr. Kovács Flóra a 2017 őszén indult haladó csoport második gálaestjén, 2018. március 12-én tartott pecha kucha prezentációs előadásával és a többi szereplésével együttesen érdemelte ki a Pásztor Erika Katalina-díjat. Előadásának témája a siker volt.

*

Szigeti Tamás a 2017 őszén indult haladó csoport második gálaestjén, 2018. március 12-én mintaszerűen megtartott, harmadik generációs pecha kucha prezentációjában, a flow jelenségéről beszélt.

*

Záhonyi Lajos a 2017 őszén indult haladó csoport második gálaestjén, 2018. március 12-én tartott pecha kucha prezentációs előadásában, a világégés egy szokatlan arcát villantva fel,a férfiak és nők helyzetéről és viszonyáról beszélt az I. világháborúban.

*

Bárdy Péter 2018. február 27-én, a boldogságról adott elő alapozó kurzusa gálaestjén. Beszédével elnyerte a Szókratész-díjat.

*

Jakus Szilárd a 2017 őszén induló, alapozó szintű, átfogó retorikakurzus gálaestjén, 2018. február 27-én az álmaink valóra váltásáról tartott előadást.

*

Ilyash György a 2017 őszén induló, alapozó szintű, átfogó retorikakurzus gálaestjén, 2018. február 27-én Egyszerűség címmel tartott előadást.

2015

Benyhe Ágota a 2015 őszén induló, alapozó szintű, átfogó retorikakurzus gálaestjén a horgolásról és a hobbik jelentőségéről adott elő. A kurzus Démoszthenész-díját ő nyerte el.

*

Paulik Áron a 2015 őszén induló, alapozó szintű, átfogó retorikakurzus gálaestjén a közlekedés jövőjéről adott elő.

*

Dunay Luca a 2015 őszén induló, alapozó szintű, átfogó retorikakurzus gálaestjén a boldogság kereséséről és szerepéről adott elő.

*

Tóth Zsófia a 2015 őszén induló, alapozó szintű, átfogó retorikakurzus gálaestjén a férfi és női szerepekről adott elő. Előadásával kiérdemelte a Szókratész-díjat.

*

2014

Ronkay János Péter a 2014 őszén induló, alapozó szintű, átfogó retorikakurzus gálaestjén a növekedésünk korlátairól adott elő. A kurzus Démoszthenész-díját ő nyerte el.

*

Szabó Márton a 2014 őszén induló, alapozó szintű, átfogó retorikakurzus gálaestjén a hatalomról adott elő.

*

Schulek Gáspár a 2014 őszén induló, alapozó szintű, átfogó retorikakurzus gálaestjén a slow mozgalomról és a helyes életvezetésről adott elő.