Videók


Ezen az oldalon Retorikaiskolánk hallgatóinak előadásait, gálaestjeik hangulatát megörökítő vagy a képzéseikről szóló gondolataikat tekintheti meg. Trénereink és hallgatóink bemutatkozásait is itt érheti el. Csatornánkra pedig itt iratkozhat fel, hogy minden új tartalmunkról azonnal értesülhessen.

2020

Rögtönzést kívánó beszédhelyzetbe bárki bármikor kerülhet. Ilyen, haladó szintű retorikai kihívást jelentő alkalmak összeszedett és magabiztos megoldásában segít az alábbi videó, melyben 3 tennivaló és 2 tabu hangzik el a felkészülés nélkül elmondott beszédekről.

*

Akár egészen kezdő előadók számára is sok hasznos információval szolgál a következő videónk, amely a szónok helyes jegyzethasználatához, illetve más eszközök kezeléséhez ad útmutatást.

*

A hangunk, mint kommunikációs eszköz, a beszédtempó, a beszédszünet a fókusza az alábbi videónak. A vokalitás méltatlanul elfeledett területe a hétköznapjainknak. Vajon hogyan járulhat hozzá ennek fejlesztése a meggyőzéshez?

*

Az USA 2020-as elnökválasztása előtt három elnökjelölti vitát tartottak a széles nyilvánosság előtt. Ezeknek a komplex retorikai elemzését végeztük el eredményt is hirdetve a politikusok között.

*

2020 márciusában a COVID-19 miatt online távoktatásra kényszerült egyetemi tanároknak és közoktatásban dolgozóknak Netorika címmel készítettünk ingyenes e-learning anyagot az Oktatási Hivatal felkérésére. Az első részben a webkamerás távoktatáshoz szükséges térkezeléssel foglalkoztunk, azon belül is a háttér kialakításával.

A második rész kitér az előadói öltözékre, emellett több hasznos tanácsot is megfogalmaz a helyes eszközhasználatról, legyenek ezek a néző számára akár láthatóak, akár láthatatlanok.

A harmadik részben azzal foglalkozunk, hogy a kamerához képest hogyan érdemes elhelyezkedni és miként lehet az online térben a szemkontaktust a körülményekhez képest élővé, természetessé tenni.

A következő, negyedik részben számtalan apró tippet adunk annak érdekében, hogy a megvilágítás, a nyílászárók elhelyezkedése és a beszűrődő hangok ne zavarják meg az előadásunkat, illetve a hallgatóságunkat.

Végül, öt részes minisorozatunk záró részében az kerül fókuszba, hogy mit kezdhetünk előadóként az online tér okozta lámpalázzal, hogyan nyerjük vissza a magabiztonságunkat ebben az újszerű retorikai kihívást jelentő helyzetben.

*

2019

2019. szeptember 7-én rendeztük meg A meggyőzés napja című képzésünket, ami egyúttal bevezető kurzusként szolgált azoknak, akik kezdő szinten ismerkednek a retorika művészetével. Két miniinterjú segítségével számoltunk be az eseményről itt:

*

Damásdi Nóra beszédtechika trénerünk és logopédusunk bemutatkozása.

*

Dr. Hoványi Márton retorikatrénerünk bemutatkozása.

*

Nagy Fruzsina retorikatrénerünk bemutatkozása.

*

Pej András retorikatrénerünk bemutatkozása.

*

Steiger Anita mentálhigiénés retorikatrénerünk bemutatkozása.

*

Első Montágh Imre-ösztöndíjasunk, Sagát Anna a beszédtechnika-képzés előtt és után 2019 tavaszán.

*

Dr. Varga János 2019. június 26-án, a vakvezető kutyák neveléséről adott elő átfogó, alapozó szintű kurzusa gálaestjén. Beszédével kiérdemelte a Szókratész-díjat.

*

Mag Barbara a 2019 tavaszán induló, alapozó szintű, átfogó retorikakurzus gálaestjén A kihívásokkal való szembenézés által a fejlődés útján címen adott elő. A kurzus Démoszthenész-díját ő nyerte el.

*

Reéb Zsófia 2019 tavaszán arról beszélt átfogó, alapozó szintű retorikakurzusának, hogy ösztöndíjas hallgatónkként milyen tapasztalatokat és tudást szerzett és milyen célokat lát maga előtt, ha a retorikára gondol.

2018

Dr. Németh Zoltán mesterbeszéde, a harmadik mestermunkaként egy önálló előadói est volt a képzése záró akkordja volt, amit 2018 június 28-án tartott. Előadása címe: Retorika avagy a kamaszkori önbizalom trambulinja.

*

Mire jó a retorika? A 2017 őszén indult haladó kurzusunk csoporttagjai válaszoltak gálaestjük után.

2017

Dr. Kovács Flóra a 2017 őszén indult haladó csoport második gálaestjén, 2018. március 12-én tartott pecha kucha prezentációs előadásával és a többi szereplésével együttesen érdemelte ki a Pásztor Erika Katalina-díjat. Előadásának témája a siker volt.

*

Szigeti Tamás a 2017 őszén indult haladó csoport második gálaestjén, 2018. március 12-én mintaszerűen megtartott, harmadik generációs pecha kucha prezentációjában, a flow jelenségéről beszélt.

*

Záhonyi Lajos a 2017 őszén indult haladó csoport második gálaestjén, 2018. március 12-én tartott pecha kucha prezentációs előadásában, a világégés egy szokatlan arcát villantva fel,a férfiak és nők helyzetéről és viszonyáról beszélt az I. világháborúban.

*

Bárdy Péter 2018. február 27-én, a boldogságról adott elő alapozó kurzusa gálaestjén. Beszédével elnyerte a Szókratész-díjat.

*

Jakus Szilárd a 2017 őszén induló, alapozó szintű, átfogó retorikakurzus gálaestjén, 2018. február 27-én az álmaink valóra váltásáról tartott előadást.

*

Ilyash György a 2017 őszén induló, alapozó szintű, átfogó retorikakurzus gálaestjén, 2018. február 27-én Egyszerűség címmel tartott előadást.

2015

Benyhe Ágota a 2015 őszén induló, alapozó szintű, átfogó retorikakurzus gálaestjén a horgolásról és a hobbik jelentőségéről adott elő. A kurzus Démoszthenész-díját ő nyerte el.

*

Paulik Áron a 2015 őszén induló, alapozó szintű, átfogó retorikakurzus gálaestjén a közlekedés jövőjéről adott elő.

*

Dunay Luca a 2015 őszén induló, alapozó szintű, átfogó retorikakurzus gálaestjén a boldogság kereséséről és szerepéről adott elő.

*

Tóth Zsófia a 2015 őszén induló, alapozó szintű, átfogó retorikakurzus gálaestjén a férfi és női szerepekről adott elő. Előadásával kiérdemelte a Szókratész-díjat.

*

2014

Ronkay János Péter a 2014 őszén induló, alapozó szintű, átfogó retorikakurzus gálaestjén a növekedésünk korlátairól adott elő. A kurzus Démoszthenész-díját ő nyerte el.

*

Szabó Márton a 2014 őszén induló, alapozó szintű, átfogó retorikakurzus gálaestjén a hatalomról adott elő.

*

Schulek Gáspár a 2014 őszén induló, alapozó szintű, átfogó retorikakurzus gálaestjén a slow mozgalomról és a helyes életvezetésről adott elő.