Bevezető kurzus

A képzési skálánk első állomásaként egy kommunikációs elsősegélycsomagot kínálunk mindazoknak, akik fontos kommunikációs helyzet előtt állnak vagy csak szeretnék elkezdeni fejleszteni magukat a retorika terén.

Kiknek szól?

 • Azoknak a kezdő szinten lévőknek, akik nyilvános szereplésre vagy egyéb, fontos kommunikációs eseményre készülnek és szeretnének biztos fogódzót az első lépéshez.
 • Azoknak, akik szeretnének professzionális rétorokká válni egy napon, gondolkodnak azon, hogy az utat a Szónok Születik Retorikaiskolában járják be, de a hosszabb távú elköteleződés előtt szeretnék megtapasztalni kicsiben, hogy érdemes-e mellénk tenni a voksukat.
 • Azoknak az újrakezdőknek, akiknek van már saját élményük akár több is a prezentációk vagy téttel bíró megbeszélések előtt, de szeretnék tisztázni, hogy mi az, amit jól csináltak eddig és mi az, amihez másképpen érdemes hozzákezdeni.

Milyen tudást adunk át?

Kezdő szintről alapozó szintű tudásátadást végzünk elméleti és gyakorlati képzésünk által a következő területeken:

 • A test bemelegítése a nyilvános szereplés előtt (nonverbalitás)
 • A “váll-légzés” és a vegyes légzés közötti különbség (vokalitás – elmélet és gyakorlat)
 • Felkészülés az artikuláció nyitottságára – ajakkerekítés és -rés gyakorlása (vokalitás – gyakorlat)
 • Közönség előtti kiállás – a test tartása (nonverbalitás – elmélet és gyakorlat)
 • Szemkontaktus felvétele a hallgatósággal (nonverbalitás – gyakorlat)
 • Az előadás céljához vezető négy alapkérdés (verbalitás – elmélet)
 • Az előadás céljának meghatározása (verbalitás -elmélet)
 • Retorikai visszacsatolás szempontjai (elmélet)
  • verbális – vokális – nonverbális csoportok megkülönböztetése
  • Az előadói lámpaláz legfontosabb jeleinek felismerése önmagunkon és másokon
 • Retorikai visszacsatolás technikája (gyakorlat)

Milyen hosszú a képzés?

Mindössze egyetlen szombati napot kell rászánni, hogy a képzést elvégezze. Általában délelőtt 10 órától 19 óráig tart a képzés, a pontos időtartamot a jelentkezéskor és az aktuális meghirdetésben adjuk meg.

Garantáltan mit kapok a kurzustól?

 1. A felsorolt elméleti tudásanyagot, amit trénereink a legjobb nemzetközi és hazai képzésekből épülve dolgoztak ki.
 2. A retorikai elsősegélycsomagját kézbe is adjuk. Az elméleti tudásanyagról, emlékeztetőként, offline kiosztmányokkal is készülünk, amiket magával vihet a kurzusunk minden résztvevője.
 3. Kezdő gyakorlatokat, amiket hosszú távú önfejlesztésre is alkalmasan adunk át. Ezzel egyúttal betekintést a Retorikaiskola Európában egyedülálló módszertanába és személyesen megismerkedhet trénereinkkel is.
 4. Azoknak, akik a további fejlődés iránt is érdeklődnek, személyes, egyénre szabott retorikai felmérését és visszacsatolást adunk, hogy a képzést követően tisztában legyenek kommunikációs adottságaik erényeivel és fejleszthető területeivel is.
 5. Alkalomról alkalomra változik, hogy milyen témában, de a bevezető kurzus tudásanyaga mellett, a kezdő szintnél mélyebb bevezetést kínálunk, akár haladó vagy mester szinten a retorika mesterségének egy-egy speciális területére (pl. meggyőzés, érzelmi kommunikáció, nonverbális hatásgyakorlás). 2019 őszén a központi témánk a meggyőzés volt, 2020 tavaszán pedig a testbeszéd.
 6. Találkozási lehetőség már végzett rétorainkkal a félévente meghirdetett retorikaversenyünk vagy a retorikaklubunk tagjaival. Bár mindannyian egyéni fejlődési célokkal indultak, a csoportos kurzusok során óhatatlanul közösségi élményt is szereztek mindannyian, amit szívesen megosztanak az érdeklődőkkel például ebéd közben.
 7. A teljes bevezető képzést sikeresen elvégzők tanúsítványt kapnak a nap végén, aminek a birtokában továbbléphetnek a képzési rendünk következő, alapozó szintjére.

Hogyan jelentkezhetek?

A jelentkezéshez írjon az info@retorikaiskola.hu címünkre. Akár a helyszínen is tud csatlakozni, de ha élni szeretne a korán kelők kedvezményével, ami akár 20%-os árkedvezményt is jelenthet, ezért kattintson minél hamarabb a jelentkezésre.

Bevezető retorikakurzus