Vitakurzus

Oxford-stílusú, formális vitakurzusunkat elsősorban egyetemi szakkollégiumokban tanuló hallgatóknak, de minden más, haladó szinten kommunikáló előadónak is figyelmébe ajánljuk.

Mi az az Oxford-stílus?

Retorikaiskolánk vezető trénerei, Nagy Fruzsina és Dr. Hoványi Márton 2015 őszén, egy kutató út során fordultak meg először az 1823-ban alapított Oxford Union Societyben. Az Oxfordi Egyetemhez tartozó vitaklubnak a falai között két évszázada zajlanak formalizált viták. Az Oxford-stílus a gyűjtőneve mindannak a szabályrendszernek, ami különböző részszabályok alapján az Oxford Unionból indult ki. Az angol Parlament alsóházával nemcsak külsőségeiben, de megszólalási módjában és a kapcsolati tőkéjében is összekötött vitaklub számos politikus, közéleti szereplő és kiváló tudós meggyőző képességét tette és teszi próbára napjainkig.

A formális viták előre meghatározott szabályok keretei között, mérhető eredménnyel lezajló érvelés sorozatot jelentenek egy-egy vitatható tételmondatról. Sokak által ismert formális vita Magyarországon a Popper-féle vita, de egyre nagyobb ismertségnek örvend az Oxford-stílus is. Az előbbi elsősorban verbalitás központú, ez utóbbi komplexebb értékelési formát rejt magában, hiszen a formalitások például a vitázók nonverbalitását is keretek közé fogják. Mivel az érveléstechnikai képességek mellett a rögtönzés művészetébe is hatékony bevezetést nyújt ez a típusú formális vita, az átfogó retorikakurzusaink közül a haladó szintűek tematikájába is integráltunk egy oxfordi vitaestet és az arra való felkészülést.

Oxford_Union logo

A legismertebb, úgynevezett csütörtök esti viták koreográfiája nyomán mi a következő változatát tanítjuk az Oxford típusú vitának.

 • A levezető elnök köszönti a megjelenteket és kihirdeti a tételmondatot (pl. Szükséges a halálbüntetés bevezetése a mai Magyarországon.). Megkérdezi a hallgatóságot, hogy ki ért egyet a tételmondattal és ki nem. A szavazás eredményét rögzítik.
 • A tétel mellett érvelők, az úgynevezett pro oldalon foglalnak helyet, velük szemben pedig a contra oldalon ugyanúgy hárman állnak. Az elnök megadja a szót pro oldal első képviselőjének, aki hétperces beszédében felütést ad, definiál és bemutatja az ellenkező oldal képviselőit.
 • Beszédét a contra oldal első képviselőjének szavai követik, ugyanúgy hét percben, többek között a pro oldal felszólalóinak bemutatását is megadva. Majd így sorban egymás után jön az összes beszéd.
 • A hétperces keret első és utolsó percét védett időnek nevezzük, amikor nem lehet kérdezni az adott felszólalótól.
 • A köztes időben az ellenkező oldal képviselői (vagy akár a közönség is) intézhet a szónokhoz olyan kérdést, ami alapvetően információt, pontosítást kér. A szónok minden esetben dönthet, hogy fogadja-e a kérdéseket.
 • A hétperces időkeret túllépését levonják a következő, azonos oldali képviselő idejéből.
 • Ezt követően az elnök megadja a kérdezés lehetőségét a közönségnek. A felmerült kérdésekre először a contra oldal egyik képviselője, majd a pro oldal egyik képviselője összefoglalóan válaszol legfeljebb négy percben.
 • Az elnök megismétli a tételmondatot és ismét szavazásra bocsátja a hallgatók körében a tételmondattal való egyetértést. A kezdeti szavazatszámhoz képest az elmozduló szavazatok száma vagy az abszolút értéke a szavazatoknak az, ami eldönti, ki nyerte a vitát.

A vita során kiemelt fontossággal bír az egymás iránti tisztelet és udvariasság, de ugyanilyen fontos a szenvedély és a humor megjelenése is.

Hogyan épül fel a kurzus?

Speciális kurzusunk csoportos formában, ideális esetben minimum 8, maximum 12 létszámmal zajlik. Haladó szintű tudásanyagként épít azokra az átfogó retorikakurzuson alapozó szinten elsajátítható képességekre és tudásra, amit előzetesen elvártnak tekintünk, különösen az érveléstechnikára, kiállásgyakorlatra, felkészülési fogásokra a nyilvános szereplésnél és a nonverbális kommunikációs ismeretekre.

Öt, egyenként 120 perces képzési alkalmunkat egy vitaest zárja, amin a résztvevők két vitában próbálhatják ki megszerzett tudásukat, amit követően a kurzus teljesítéséről tanúsítványt is ki tudunk állítani. Az alkalmak során a következő tematikával dolgozunk, amit a résztvevők igényei és felkészültsége szerint módosítunk:

 • Érveléstechnika haladó szinten (értelmi és érzelmi érvek, érvkölcsönzés, logikai struktúrák)
 • A formális viták ismérvei
 • Az Oxford-stílus története és módszertana
 • Kitekintés a Popper-féle vitára
 • Öltözködéskultúra és etikett az oxfordi vita során
 • Alkalmanként legalább egy vita gyakorlati átélése
 • Szerepek az Oxford-stílusban (elnök, időmérő, pro 1-2-3, contra 1-2-3)
 • Stratégia az Oxford-stílusú viták során
 • Nonverbális kommunikáció a formális viták világában
 • Visszacsatolástechnika
 • Információkérő vs. sugalmazó kérdés
 • Az oxfordi vitabeszédek műfaji és strukturális sajátosságai
 • Rögtönzéselmélet

Kiknek tartottunk eddig Oxfordi vitakurzust?

 1. Szent Ignác Szakkollégium (Budapest)
 2. Bibó Szakkollégium (Budapest)
 3. Rajk Szakkollégium (Budapest)
 4. Pozsonyi Magyar Szakkollégium (Pozsony)
 5. Budapest Corvinus Egyetem – EVK Szakkollégium (Budapest)

Az EVK kurzus után ezt írták a szervezők:

Az EVK Szakkollégium alapozó képzésének egyik leghasznosabb eleme a vitakurzus volt, amely 2018 tavaszán valósult meg. Szervezetünk második évfolyama a vitaalkalmak során rengeteget fejlődött a higgadt és megfontolt érvelések, a helyes diskurzus kialakítása terén, ami Márton és András rugalmas és lelkiismeretes hozzáállásának köszönhető. Márton és András részletesen bevezetett minket az oxfordi vita elméleti hátterébe és nagy hangsúlyt fektetettek annak begyakorlására is, amit a folyamatos visszajelzések által tettek egyre színvonalasabbá. Külön kiemelendő, hogy az előadók még arra is ügyeltek, hogy az üzleti életben hasznosítható tudáselemekre is felhívják a figyelmet. Mindezeknek köszönhetően a Retorikaiskola nagyban hozzájárult szakkollégiumunk vitakultúrájának fejlesztéséhez és mindezt élvezhető és gyakorlatias oktatás során érte el. Köszönjük a féléves munkát! 

Rubold Bálint EVK Szakkollégium

A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium 2021. tavaszi vitakurzus résztvevőinek visszajelzései:

Felkészészült, kedves oktató, lehetőség a párbeszédre.

Kurzus után mindig jobb kedvem van, úgy érzem fejlődtem valamiben, tanultam valami hasznosat ma.

Nagyon érdekesnek találom ezt a kurzust, élveztem az eddigi két alkalmat. Az oktató nyitott, segítőkész és motiváló. A kurzuson oldott a légkör, szeretem a kialakult vitákat és párbeszédeket. Hatalmas pozitívum, hogy minőségi, érdembeli visszajelzést kaptunk személyre szabottan az oktatótól, amiből mindannyian tudunk építkezni és tanulni a későbbiekre nézve.

Teljes mértékben be vagyunk vonva és ki kell mozdulni a komfortzónánkból, ez néha kellemetlen, de tetszik.

Speciális kurzusunk további referenciáinak megtekintésére ide kattintva van lehetőség.

Hogyan tudja megrendelni a kurzust?

Az Oxford-stílusú formális vitakurzusunk további részleteiről érdeklődhet valamint a kurzust megrendelheti az info@retorikaiskola.hu címen.