Tudástár

A retorika kisebb részt tehetség, nagyobb részt tudás, ami megszerezhető. Ennek a megszerezhető tudásnak számos olyan pontja van, amit akár egyedül is el lehet sajátítani. Ilyen tudásanyagokat teszünk közzé a honlapunkon azért, hogy akár teljesen önállóan is meg lehessen kezdeni a fejlődést vagy csiszolni lehessen a már kialakult technikán.

Beszédelemzéseink komplex megközelítést adnak egy-egy valamiért általunk vagy a társadalom által fontosnak ítélt magyar, illetve külföldi beszédről. Miközben a verbális, vokális és nonverbális jellemzőket vesszük sorra egy közszereplő beszédén, lehetőség nyílhat a saját retorikánk megfigyelésére, a jó megoldások ellesésére és a rosszak kiiktatására.

Világszerte kutatások igazolják a tényt, hogy rendkívül sokan félnek a nyilvános beszédhelyzetektől. Lámpaláz-csillapítóink praktikus kommunikációs tanácsokat tartalmaznak azért, hogy a stresszoldás technikai része végbemenjen mielőtt a sokszor önismereti munkával is járó nehezebb résznek is nekilát valaki.

Egy televíziós szereplés előtt, egy saját YouTube csatorna elindításakor vagy egy céges bemutatkozó videó készítésekor sokakban felmerülnek a hogyanra vonatkozó kérdések. A Kamerák előtt című oldalon azokat az írásokat és videókat gyűjtöttük egybe, amelyek bevezetést adhatnak, hogy mire ügyeljünk retorikai szempontból az ilyen helyzetekben.

Filmszemle oldalunkon olyan mozgóképeket gyűjtöttünk össze, amelyek valamilyen módon a retorikához kapcsolódnak. Némelyik fókusza a nonverbális kommunikáció, de olyan is akad, aminek a vokalitáshoz, a hangképzéshez van köze. Ajánlunk olyat is, amely a retorikatörténet iránt érdeklődőknek nyújt csemegét.

Retorikai könyvszemlénk arra törekszik, hogy a hazai és/vagy külföldi kommunikációs szakirodalom erdejében értő módon vágjon ösvényt. Melyik könyvet érdemes beszerezni, elolvasni és melyiket nem. Pontosabban melyik könyv milyen szinten és milyen helyzetben jöhet jó.

Meghajtva fejünket az ókori retorikaiskolák pedagógiai gyakorlata előtt, azért is közlünk mintabeszédeket és egyéb kommunikációs mintákat, mert a tanulás egyik első útja az utánzáson alapuló memória. Nem egy az egyben átemelendő, hanem strukturálisan, stílusában inspiratív lehetőségekként ajánljuk ezeket a mintákat.

Tudástárunknak ezen a részén olyan modern vagy ókori előadói műfajokat határozunk meg, amelyek vagy teljesen hiányoznak még a magyar nyelvű kommunikációs szakirodalomból vagy úgy gondoljuk, hogy a már ismert leírásokhoz képest érdemi kiegészítést tudunk nyújtani az alábbi írásainkkal.

Egy retorikablog arra jó, hogy mindent, ami retorika és aktuális – legyen az hír, tudásmegosztás vagy egyszerűen csak egy köszöntés -, eljuttassa az érdeklődőknek. Aki követőjévé válik blogunknak, semmilyen aktualitásról nem maradhat le.

shutterstock_231189133