Biztos, hogy igaz? – Logikai és retorikai érvelés

Retorikai érvelés, logikai érvelés, egyáltalán, hogyan érvelünk? Érveléstechnikai sorozatunk harmadik részében végre előkerülnek az érvek.  E tizenkét részes cikksorozattal iránytűt szeretnénk adni azok kezébe, akik nehezen igazodnak ki az érvek és a viták világában. A cikksorozat Pej András retorikatréner munkája.A sorozat első része a vitatkozásról, a második része a meggyőzésről szól.

Biztos, hogy igaz?

Amikor az érveléstechnika szóba kerül, sokan azonnal Spock-ra asszociálnak a Star Trek-ből, aki a végtelenül logikus “érvelőgép” megtestesítője. Azt gondolhatják, hogy az érvelés bizonyára csak a kiváltságosok számára elsajátítható képesség, és csak azoknak megy jól, akik a logikával jó viszonyt ápolnak. Részben persze igazuk van, hiszen szükség van arra, hogy a gondolataink egymásból helyesen következzenek, és értse a hallgatóság a gondolatmenetet. Emellett nem árt, ha a logikátlanságokat észrevesszük másoknál, mi magunk pedig elkerüljük ezeket. Ez a fajta érvelés szükségszerű következtetésekre jut, amelyek igen erőteljes bizonyítékai az álláspontunk helyességének.

Mégis szükséges bevezetni a retorikai érvelés fogalmát, amelyet a szónoklattan, illetve a cikksorozat első részében említett dialektika – azaz a helyes vitatkozás tudománya – is használ. Egyszerűen azért, mert a hétköznapi vitás helyzetekben nem áll rendelkezésünkre az a képesség, hogy rövid idő alatt komplex logikai műveleteket végezzünk el fejben, vagy halmazokat rajzoljunk gondolatban. Többé-kevésbé meggyőző érveket használunk, amelyek többé-kevésbé hatásosak. A retorikai érvelés tehát valószínűségi érvelés. Valamilyen valószínűséggel igaza van a használójának, de ez nem teljes bizonyosság.

retorikai érvek

Photo by why kei on Unsplash

Logikai érvelés

Nézzünk meg egy hétköznapi példát!

Tegyük fel, hogy egy pár színházba menne este. 18 órakor el kell indulniuk ahhoz, hogy az előadás kezdete előtt megérkezzenek. A beszélgetés pillanatában 18 óra 15 percet mutat az óra. Ilyen esetben előfordul, hogy a pár indulásra kész tagja egy megjegyzést tesz a helyzetre vonatkozóan.

Ha az illető a logikai érveléshez nyúlna, akkor egy szillogizmust alkotna, ami két premisszából (előfeltevésből) és egy konklúzióból (következtetésből) áll.

Például így:

(Mivel) A menetidő 60 perc. (Premissza 1)

(És) Most már csak 45 perc maradt a kezdésig. (Premissza 2)

(Ezért) El fogunk késni. (Konklúzió)

Logikailag két kérdést kell megvizsgálnunk: 

  • Helytállóak-e a premisszák? 

Tegyük fel, hogy igen. Valóban ennyi a menetidő, és valóban jól jár az óra.

  • Érvényes-e a következtetés? 

Igen, belátható, hogy 45 perc alatt nem érnek oda, ha 60 perc a menetidő. (Az érveléstechnikában járatosabbak mondhatnák, hogy mehetnének helikopterrel vagy átléphetnék a sebességhatárt. Habár igazuk lenne, most maradjunk az egyszerűbb példánál. Vegyük úgy, hogy ezek amolyan rejtett premisszák. Tehát feltételezzük, hogy a példabeli pár nem szeretne szabályt szegni, és nincsen helikopterük.)

Tehát logikai szempontból rendben van az érvelés. De ugyan ki mond ilyet a párjának? Ki mer ilyet mondani?

Hétköznapi félreértés

Jellemzően ilyen esetekben inkább valami olyasmi hangzik csak el, hogy “el fogunk késni”. Ez tulajdonképpen egy hiányos szillogizmus, úgynevezett enthüméma. A közéleti szereplők és a marketingesek csodafegyvere. Legtöbbször egy vagy több premissza hiányzik belőle, de olyan is előfordul, amelyből a konklúzió hiányzik. Akkor működik, ha ugyanazt az előfeltevést gondolja oda a hallgató.

Ám a fenti példát folytatva, lehet, hogy a pár másik tagja nem a menetidőre gondol, hanem arra, hogy: 

(Mivel) Lassan készülök el.

(És) Most már csak 45 perc maradt a kezdésig.

(Ezért) El fogunk késni.

Tehát az egyik premisszája eltér. Rosszul eshet neki például az, hogy már megint rá kell várni, vagy hogy a másik fél lassúnak tarja (ami egy feltételezés). Megtörténik a félreértés, amiből szárba szökkenhet egy vita vagy akár egy veszekedés. Pedig csak annyi történt, hogy a két fél nem ugyanazokkal az előfeltevésekkel élt, és ezt nem egyeztették. 

Retorikai érvelés

A logikai érvelés száraz matematikai műveletek sorozata. Lehet, hogy igaza van az érvelőnek, de nem biztos, hogy meggyőző erejű lesz az érvelése. Nézzük meg ugyanezt a példát úgy, hogy retorikai érveket alkalmaz a pár. Több megoldás is kínálkozik, íme néhány példa:

  • A múltkor is 18:15-kor indultunk, és elkéstünk. (Ez csak egy premissza.)
  • Elkésünk, elkésünk, elkésünk! (Ez a konklúzió ismételgetése.)
  • A szomszéd Jocóék már elindultak, nekünk is mennünk kéne. (Hiányzik (legalább) egy premissza.)

Vegyük észre, hogy ezek mind csak bizonyos valószínűséggel igazak: 

  • Lehet, hogy most kisebb a forgalom, mert hétvége van, úgyhogy mégis odaér a párosunk. 
  • Attól még, hogy ismételgeti, nem válik biztosabbá.
  • Lehet, hogy Jocóék még beugranak valahova.

Lehet, de nem biztos, hogy igazak. Ugyanakkor vélhetően hatásosabbak lesznek, mint a fenti, teljesen logikus érvelés.

Az érvek vizsgálata

Az érveket – legyenek akár logikai, akár retorikai érvek – három szempont szerint érdemes vizsgálni:

Helytállóság: igaz, amit mond?

Meggyőzőerő: hatást gyakorol, amit mond?

Etika: helyes (jó, emberséges, empatikus), amit mond?

Ha bármelyikre nemleges a válasz, akkor érdemes más érvek után kutatni. Mivel a retorikai érvek esetében többnyire nincsen 100%-os bizonyosság, bizony előfordul, hogy hibázunk. Ahogyan logikátlanságokat is elkövethetünk, hiszen nem vagyunk vulkániak (ahonnan Benjamin Spock is származik).

Az érvelési hibákkal a sorozat következő része foglalkozik.

Felhasznált irodalom:

Retorikai lexikon, szerk. ADAMIK Tamás, Pozsony, 2010. (enthüméma; deduktív következtetés; logika, dialektika, filozófia, retorika viszonya)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük