Filmszemle

Filmszemle oldalunkon olyan mozgóképeket gyűjtöttünk össze, amelyek valamilyen módon a retorikához kapcsolódnak. Némelyik fókusza a nonverbális kommunikáció, de olyan is akad, aminek a vokalitáshoz, a hangképzéshez van köze. Ajánlunk olyat is, amely a retorikatörténet iránt érdeklődőknek nyújt csemegét.

A király beszéde (The King’s Speech) – angol filmdráma, 2010.

Hazudj, ha tudsz! (Lie to me) – amerikai krimisorozat, 2009-2011.

A Bélier család (La famille Bélier) – francia vígjáték, 2014.

Szókratész (Socrate) – olasz-francia-spanyol filmdráma, 1971.

Csodabogarak – magyar dokumentumfilm, 2006.

Érvek és életek (The great debaters) – amerikai életrajzi dráma, 2007.

Mi vagyunk az álom: az oaklandi MLK Szónokfesztivál gyermekei – amerikai dokumentumfilm, 2020.

A szónokverseny (Rocket science) – amerikai vígjáték, dráma, 2007.

Egy hét (One week) – amerikai némafilm, 1920.

forrás: pexels.com

Minden filmet három szempont szerint pontoztunk:

Szakmai tartalom: Ebben a kategóriában azt pontozzuk, hogy mennyi új ismeretet, tudást ad át az adott mű. Beletartozik, hogy retorikai szempontból a film tartalma helytálló-e. Ha releváns, akkor a történelmi hitelességet is itt mérlegeljük.

Szórakoztatás: Ha valaki filmet néz, akkor jellemzően kikapcsolódni, szórakozni szeretne. Fontos szempont tehát, hogy mekkora élményt nyújt a film, mennyire befogadható. Könnyen emészthető vagy megterhelő? Lehet közben mással (is) foglalkozni vagy koncentrálni kell ahhoz, hogy érthető legyen? Ezeket a szempontokat sűrítettük ebbe a pontszámba.

Összbenyomás: Mint minden műalkotás értékelésekor, a filmszemle rovatunkban is helyet kap a szubjektivitás. Természetesen úgy írunk ezekről a filmekről, hogy mi magunk is megnéztük őket. Az összbenyomásunk szerint is pontozunk, mintha csak megkérdezte volna valaki, hogy “Na, hogy tetszett?”

Ha lazításra van szüksége, akkor válasszon az ajánlataink közül egyet, készítse elő kedvenc italát, kuckózzon be, vegye az ölébe a gőzölgő tál pattogatott kukoricát és indulhat a film!

Inkább olvasnivalót keres? Virtuális könyvajánlóinkat itt találja!