Magánszemélyektől

„Először azért jelentkeztem a Retorikaiskolába, mert tetszett az a cél, amivel ösztöndíjat hirdettek pedagógus hallgatóknak. 2021 tavaszán Montágh Imre-ösztöndíjasként egy 10 hetes egyéni beszédtechnikai fejlesztésben vettem részt. Ezután pedig már egyenes út vezetett az átfogó retorikaképzéshez. 2022 tavaszán a Szónokképzésen, 2023 tavaszán pedig a Kiváló Szónokképzésen vettem részt. A Retorikaiskolában eltöltött, összesen majdnem egy év tanulási idő alatt megtanultam a saját beszédeimre, beszédhelyzeteimre felkészülni, továbbá az addig engem gyötrő lámpalázat minimális fokozatra állítani. Ennek sikerességében korábban nem hittem, de a Szónokképzés zárógálája ékes példaként állt előttem: képes vagyok legyőzni a legnagyobb félelmeimet is. Az összes tréner, akik engem képeztek messzemenően túlteljesítettek minden korábbi várakozásomon, nem csak oktatókként voltak jelen a csoportjainkban, hanem társként is.”

Panágl Zsófia Gabriella (tanító – 2023)

*

Fotó: Darab Zsuzsa

„Nagyon boldog voltam, amikor kiderült, hogy a Média Építészeti Díja finalistái közé választották a diplomamunkámat. Egészen addig, amíg megtudtam, hogy 3 percem lesz összefoglalni az egy év alatt tervezett projektemet, ráadásul mindezt több száz ember szeme láttára, az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadán. A kezdeti félelmem akkor csillapodott, amikor találkoztam Pej Andrással, a Szónok Születik Retorikaiskola által szervezett egynapos prezentációs tréning során. András számtalan hasznos tanáccsal látott el bennünket, a megfelelő levegővételtől kezdve egészen a prezentáció fókuszpontjainak megtalálásáig, sőt, még a tréning után is segítette a felkészülést. A rengeteg tanulságot összegyúrva és sok gyakorlás után azon kaptam magam, hogy kint állok a színpadon, és élvezettel prezentálom a diplomamunkámat. Az előadás pedig annyira jól sikerült, hogy tervemmel megnyertem a MÉD 2023-as Terv kategóriájának fődíját. Hatalmas köszönet a Retorikaiskola mentorainak, akik nélkül nem állhattam volna ekkora magabiztossággal a színpadon.”

Krusinszky Kitti (építész, a MÉD 2023 terv kategóriájának nyertese)

*

„Az eredményes kommunikációhoz ugyanolyan fontos az értő és valóban figyelő hallgatás, illetve a hatásos és magabiztos beszéd is. Az első részt tekintve már nagy gyakorlattal rendelkeztem, de amikor az egyik projektemmel kapcsolatban visszanéztem egy rövid interjút, éreztem: a beszédem nagyon határozottan fejlesztésre szorul. Széleskörűen kerestem a lehetőségeket, és azért esett a Retorikaiskolára a választásom, mert hangsúlyozott célkitűzésük a különböző területek és készségek párhuzamosan zajló, komplex fejlesztése, ami az egész személyiség fejlődését és változását generálja.

Az önismeretre, önreflexióra, saját magamra vonatkozó tudatosság emelésére mindig hangsúlyt fektettem, így örültem, hogy olyan trénercsapattal dolgozhatok együtt, akiknek ez szintén prioritást jelent.
A megfogalmazott célom egyszerűen hangzott. „Szeretném élvezni, hogy kiállok sok ember elé és lehetőségem van megosztani velük a mondandómat, emellett pedig képes legyek olyan beszéd megtartására, amit szívesen nézek vissza.” Másfél éves rétortanonci tapasztalattal a hátam mögött már azt mondom, elég merész kijelentés volt, hiszen a változásom mindezek ellentétes oldaláról indult.

A) Fél év alapozó Szónokképzés, B) fél év beszédtechnika, C) fél év Kiváló Szónokképzés.

A) Megtanultam, hogy a nyilvános szereplés keltette szorongás erősen lecsökkenthető egy jól felépített és begyakorolt beszéddel. Ehhez minden hozzávalót és tudnivalót megkaptam. A sok játékos feladat miatt olyan jó kedvem lett, hogy esténként dúdolva mentem haza az órákról.

B) A hangomat keménynek, egyformának és furcsán hangzónak éreztem. Ez változott, mert képes lettem elöl, lágyan és helyesen képezni a hangokat, használni a rezonanciát és játszani a hangszínemmel.

C) Egyre jobban elszakadtam az előre begyakorolt beszédek biztonságától és elkezdtem kóstolgatni, miként lehet figyelni az adott pillanatra: egyszerre önmagamra és a közönségre, miközben nem tudom, mi lesz a következő mondatom.

Ezek a lépcsőfokok kellettek ahhoz, hogy az utolsó gálaesten még a rögtönzésnél is őszintén élveztem, hogy beszélhetek, lubickoltam a figyelemben és szinte sajnáltam, hogy időkeretek között lavírozok.
Azoknak ajánlom a Retorikaiskolát, akik nagyon jó hangulatú alkalmakon szeretnének a témából valóban széleskörű (beszéd felépítése, nonverbalitás, érveléstechnika, magánbeszélgetések, műfajok, prezentációs technikák, hangképzés, stílus és megjelenés, visszacsatolás, értékelés) merítést szerezni. A trénerek felkészültsége, empátiája, éleslátása és segítőkészsége mindenkit a fejlődés irányába mozdít el.”

Szatmári Kornélia (építészmérnök – 2023)

*
 
2023 februárjában vettem részt dr. Hoványi Márton retorikakurzusán. Az ELTE beszédtréner szakos hallgatójaként nem csak retorikai kompetenciáim fejlesztésére volt alkalmas Marci képzése, hanem jövendőbeli trénerként is rengeteget fejlődtem. Marcinak köszönhetően lehetőségem nyílt tudatosítani saját kompetenciáimat, megtanultam megfelelően visszajelzést adni, valamint megtapasztalhattam, hogy a tréner számára milyen fontossággal bír a csoportdinamika folyamatos elemzése. Megfigyeltem magamon, hogy az óráknak köszönhetően tudatosabb vagyok a hétköznapokban is, a már megszokott kommunikációs helyzetekben sokkal magabiztosabban vagyok jelen. Ez az órán elsajátított tudásnak és Marcinak köszönhető.”
Dióssy Panka (projektmenedzser – 2023)
 
*
 

„Hoványi Márton tréningjén az ELTE beszédtréneri képzése keretében vettem részt. Márton kiemelkedő elméleti és gyakorlati tudással oktat, a klasszikus retorikai ismeretektől a nyilvános beszéd pszichológiai vetületéig a téma számos aspektusát megvilágította számunkra. Az emberismerete, nagyvonalúsága, figyelmessége kiemeli őt más retorikatrénerek között. A tréningjét határozottan ajánlom!”
Dr. Fodor Klaudia Franciska LL.M (ügyvéd, szerzői jogász – 2023)

 

*

„Szívből ajánlom mindenkinek a Szónok Születik Retorikaiskola kommunikációs trénerképzését. 10 éve dolgozom trénerként, de még mindig tudtam újat tanulni. A kommunikációs trénerképzés során a csoportdinamika, kommunikációs technikák, tréneri készségek fejlesztése mellett retorikai eszköztárunkat is bővítettük.
Az intenzív képzés végig jó hangulatú volt, rengeteg gyakorlati elemmel, helyzetgyakorlattal.
Külön köszönet a sok visszacsatolásért, amit Marcitól, továbbá a többi résztvevő társamtól kaptam a képzés során. Ezeket azonnal be tudtam építeni a napi munkámba. Ráadásul a tréneri marketingünk fejlesztésére is kaptunk hasznos tanítást, ami azért nagy szó, mert Marciék ezzel a saját konkurenciájukat képzik.” 🙂

Hollenda Zsolt (tréner, coach – 2023)

*

„Nagyon kerek és tudatosan (!) felépített “történet” volt számomra a Tudatos Előadóképzés. Vagy jobban mondva tudatosítást segítő kísérés? Az elméleti és a gyakorlati tudás átadásának és életre hívásának egy profin felépített, arányos egyvelegét kaptam a szervezőktől.

Azok a verbális, nonverbális és vokális elemek, eszközök, amelyek nélkül nincsen nyilvános beszéd, és amelyekkel ritkán vagy kevesen foglalkoznak – még az előadók közül is -, mind előkerültek a nap folyamán. Ezek azok a részei egy szóbeli előadásnak, amelyek akarva-akaratlanul is szerepet kapnak, csaképpen a legtöbben elfelejtünk reflektálni rájuk. Ez a képzési nap ezek tudatosítására azonban minden lehetőséget megadott.

Nagy szeretettel és őszintén ajánlom ezt a kurzust minden szembesülni és fejlődni vágyó előadónak, vezetőnek, tanárnak, közszereplőnek és az önismeretben vagy a kommunikációs készségek területén növekedésre nyitott embertársaimnak.”

Müller Márk (Kommunikációs és forrásfejlesztési vezető – Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány – 2023)

*

„Buza Eszterrel a legjobbkor hozott össze a sors – engem és a fiamat. Közel egy évig dolgoztunk együtt heti rendszerességgel az online térben.

Marci már az első alkalommal elkapta a fonalat, és a közös munka végére sikerült a hétköznapi beszédében is megjelenítenie a pergetett r hangot – neki ez volt a célja. Kiskamasz létére akkor is szívesen vett részt az órákon, amikor nagyon fáradt volt, és ezt csakis Eszter szuper pedagógiai érzékének köszönhettük.

Jómagam azért fordultam Eszterhez, mert alapvetően nagyon gyors, és – ha még a fáradtság is hozzájárult – néha bizony még a családtagjaim számára is érthetetlen volt a beszédem. A munkám viszont alapvetően nyelvi kommunikációt igényel, akár a klienseimmel, akár a tanfolyami csoportjaimmal, akár nagyobb közönség előtt kell megnyilvánulnom. A célom az volt, hogy a renyhe artikulációm helyett kidolgozzuk a verbálitásomat.

Az órákat, a magyarázatokat – egykori nyelvészként – szakmailag is igazán élvezetesnek találtam. Eszter sikerrel motivált a naponkénti gyakorlásra, és magam is meglepődtem, hogy egy idő múlva milyen szép „csőnyelvet” tudok formálni. Az órák jó hangulatban, változatosan teltek. A folyamat egyik mellékterméke, hogy megéreztem, hogy a folyamatos, látszólag kilátástalan gyakorlás hosszú távon micsoda eredményeket hoz. Ez a tapasztalat az életem más területeire is jó hatással volt. A beszédemet a karakterem figyelembevételével fejlesztettük, és a számos pozitív visszajelzés folyamatosan igazolta a tréning eredményességét.

S bár a folyamatainkat a fiam is és én is – mindössze negyven alkalom után – sikeresen befejeztük, mindketten fenntartjuk a nyitottságot az élet hozta újabb beszédtechnikai kihívásaink közös megoldására – Eszterrel. Hálás köszönet mindenért!”

Dr. Németh Renáta (nyelvész, tanácsadó, a Forrás Studió vezetője – 2023)

*

„Szeretnék érthetően és élvezhetően előadni, kifejezni azt,  ami a szívemben van. Néha a gondolataim oly mértékben elkalandoznak, hogy nem tudom követni beszédemmel, így nehezen tudom kifejezni magam. Az életem során ezidáig elvégzett önismereti munka során ezt már tudtam magamról, ennek „kezelése” érdekében jelentkeztem a Szónok Születik Retorikaiskola Szónokképzésére. A kurzus közben jöttem rá, hogy ez nem egy szimpla „kezelés” lesz, egy gyógyszer a saját gondomra, hanem egy kalandokkal teli utazás a beszédművelés és az önismeret világába.

A kurzus olyan sokrétű, hogy felsorolni sem tudnám azt a megannyi területet, amivel foglalkoztunk és általuk bepillantást nyertünk a retorika rejtelmeibe, azonban mégis valamennyi feladat közös jellemzője az, hogy mindegyik előtérébe egy dolog állt, ez pedig én voltam. Anyanyelvünk annyira csodálatos, hogy bármit ki lehet fejezni általa, viszont a szavak mást jelentenek nekem, mint neked, ezért nagyon örülök, hogy mindig tisztáztuk, kinek mit jelent egy adott szó, kifejezés, milyen érzést kelt benne. A kalandozás az érzelmek világában, azok kifejezésében nagyszerű élmény volt. Szerintem ez a képzés attól egyedülálló, hogy a beszédünket nagyon mélyen átjáró önismerettel is foglalkoztunk.

Sokat fejlődtem a beszédre való felkészülésben, korábban mindig gondot okozott, hogy nekiüljek és belerakjam a munkát, nem tudtam, hogy hol és miként kell elkezdeni, így inkább nem is készültem. Segített a munkám során, az emberi kapcsolataimban jobban kifejezni magam, így elkerülve a felesleges konfliktusokat. A legfontosabb pedig, amit tanultam Fruzsitól és Andristól, hogy beszédünk egy kapocs egymáshoz, ami végigkíséri életünket, miért ne csinálnánk ezt (is) jól? Sohasem késő elkezdeni, ezért köszönöm, hogy erre az útra léphettem Veletek.”

Séber Áron (rendőr, jogász hallgató – 2022)

*

„Szív, lélek, szakmai elhivatottság. Ezek a legfontosabbak, amiket kaptam és tapasztaltam a képzés során Andristól és Fruzsitól. Nem csak egy tanfolyam, hanem egy emberi értékekkel felvértezett, professzionális szakmai munka, mely számomra várakozáson felüli élményeket nyújtott. Többet fejlődtem, mint amit elterveztem, köszönhető ez annak a motiváló légkörnek, amit a képzés során a Retorikaiskolában teremtettek.
Mindenképpen megyek tovább!”

Csillag Sándor (Hostunit Kft., ügyvezető – 2022)

*

A MÉD-gála előtt kötelező volt részt vennünk egy médiatréningen. Mivel fizikailag nem tudtam ott lenni, online csatlakoztam be. Azt hittem, pár perc alatt megszabadulok tőle, ehelyett azonban egész nap a laptop előtt ültem, egy idő után már csak mosolyogva a helyzeten, hogy éppen állva vállkörzéseket csinálok, és furcsa nyelvtörőket artikulálok hangosan.

Tetszett Marci és Andris profizmusa, lényegretörősége, kíváncsisága, egyenként mindenkihez tanúsított türelme, de leginkább a jelenidejűségre való nevelés: tudatosítani (nemcsak színpadi) jelenlétünket, kimozdulni a komfortzónánkból, és hogy mindezek mellett szigorú önelemzésre kényszerülünk előadás előtt. Olyan kérdéseket kaptunk, amelyeket – legalábbis nekem – , még soha senki nem tett fel a munkámmal kapcsolatban, és ez ráébresztett, hogy nem szégyenlősködni kell egy prezentációkor, hanem elmondani a gondolatainkat, és ezzel másokat inspirálni vagy akár tettre ösztönözni.

Kopacz Hanna, építész, a MÉD 2021 fődíj nyertese (terv kategória)

*

„A Retorikaiskoláról indulása óta tudtam, hiszen az egyik alapító – Marci – gyerekkori jó barátom. Évekkel később, egy alkalommal Marci megkeresett, amikor anyagot gyűjtött az egyik beszédéhez a Tudatos előadóképzésre. Mivel szerettem volna meghallgatni az előadását, én is jelentkeztem a programra. Nem is tudom, hogy igazából mire számítottam, de aznap többször is ledöbbentem. Először is azon, hogy mivé fejlődött az iskola, milyen profi csapatot és klassz tematikát raktak össze. Másodszor azon, hogy az a nap nem csak a passzív hallgatásról szólt, hanem kisebb feladatokon keresztül egyből mindenkit a mély vízbe dobtak a trénerek. Harmadszor pedig azon, hogy én is képes voltam kiállni mások elé beszélni, szinte felkészülés nélkül. Teljesen magával ragadott a légkör, így jelentkeztem is a 20 hetes Szónokképzésre.

Erről nagyon nehéz röviden írni, mert hatalmas élmény volt. Ancsa és Andris, a két trénerünk szuper munkát végzett. Szívüket, lelküket beleadták, és támogattak, hogy valódi szónokokká válhassunk. A csoport is csupa jó fej emberből állt, igazi baráti közösséggé fejlődtünk a képzés során, akikkel továbbra is szeretnénk kapcsolatban maradni. A kurzus valójában nem is csak egy retorikai képzés, hanem számos más területen is fejleszti a résztvevőket. Mélyült az önismeretünk, erősödött az önbizalmunk, gyarapodott az érzelemkifejező eszköztárunk, és számos, a mindennapi életben is hasznos kommunikációs fogással gazdagodtunk, természetesen az előadói képességeken túl. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szokott emberekkel beszélni. Aki pedig ki is áll mások elé, azoknak kihagyhatatlan!”

Muszely Péter (okl. építőmérnök, igazságügyi szakértő – 2021)

*
 
„Sok pozitív gondolat jut eszembe a Szónokképzésről: fejlődés, önismeret, támogatás, csoportdinamika, kultúra, igényesség.
A képzésben korábban részt vevő ismerőseim látványos fejlődése magabiztosság, nyilvános beszéd előadása, prezentálás terén inspiráló volt számomra, így régóta szemezgettem a kurzussal, amíg elérkezett az én időm a 2020 őszén induló csoport tagjaként. A munka ívét, a támogató közeget a jelenléti alkalmakról az online térbe való átállás sem zavarta meg. A Szónokképzés legnagyobb erénye számomra az, hogy nincs abszolút mérce, ahová bármi áron – kinek könnyen, kinek vért izzadva – el kell jutni. A megugrandó léc egyénre szabott, amit minden képzésben részt vevő személynek a saját erejéből kell legyőznie. Ehhez szakszerű támogatást adnak a trénerek, igazi kísérés, nem frontális tudásátadás formájában.”
Káplár Gréta (zenepedagógus, előadóművész – 2021)
 
*
 
„Közös történetünk Dan Millman: Erre születtél című könyvével kezdődött, mely a születési időből kiszámolható fő életfeladatomhoz kapcsolódóan nyomatékosan tanácsolta, hogy életem során feltétlenül végezzek el egy retorikatanfolyamot, melynek eredményeként ihletett, nagy hatású előadóvá válhatok. 

Kerestem és találtam: a Szónok Születik Retorikaiskola internetes oldalát, mely rengeteg ismeretet, érdekességet, kacagtató és elmélyült gondolkodásra késztető tartalmat kínál. Számomra az oldal bizonyította azt is, hogy az oktatók komolyan veszik a munkájukat és annyira szeretik azt, hogy nem sajnálják az időt folyamatos bővítésére, aktualizálására. Feliratkoztam a hírlevélre, majd rövid időn belül Marcit láttam a televízió képernyőjén, aki az akkor induló on-line képzések kapcsán tanároknak tartott oktatást kiváló ötleteket adva a sokaknak még ismeretlen terepen. Amikor néhány nap múlva e-mailt kaptam, melyből arról értesültem, hogy tanfolyam indul, nem haboztam, úgy véltem, hogy az események e szerencsés összjátéka nem lehet véletlen.
Ügyvédként mindennapi kenyerem a beszéd: tanácsadás, meggyőzés, érvek felsorakoztatása. Alapbeállítottságom szerint mind tárgyaimat, mind gondolataimat szeretem szépen elrendezve tartani, hogy amikor szükségem van rá, egy pillanat alatt elő tudjam venni. Várakozásom az volt, hogy kapok egy felcímkézett retorikai szerszámosládát, melyben lévő eszközöket megismerem, megtanulom használatukat és ezeket alkalmazva minden kommunikációs helyzetben kiválóan tudok majd teljesíteni. A tanfolyam során megkaptam ezt Fruzsitól és Marcitól, de e mellett önismeretben is sokat fejlődtem. Felismertem, hogy ahhoz, hogy hatást tudjak gyakorolni, magamban is mélyre kell merülnöm és fel kell vállalnom a sebezhetőségemet is, hogy közelebb kerüljek közönségemhez, introvertáltként azonban ez eddig nehézséget okozott nekem. Korábban azt gondoltam, ha a kezeimet is használom előadáskor, az elfedi a mondandómat. Ma már a hétköznapi életben is bátran használom, hiszen alátámasztja azt. Hangom a megfelelő hangképzésnek köszönhetően bársonyosabbá vált és a légzéstechnika is a barátom lett. Nagyon nagy élmény volt a kurzust lezáró előadás, melynek témája, kulcsüzenete és előadásmódja megfogta a közönséget és a sikeres vizsga mellett díjat is hozott nekem. Sok élménnyel gazdagodtam, melyekre ma is örömmel gondolok vissza. Tiszta szívvel, kortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül ajánlom mindenkinek: az itt szerzett gyakorlati tudás bátorságot, önbizalmat ad számos élethelyzetben!”
Dr. Bársony Beatrix (ügyvéd – 2021)
*
 
„A feleségemmel tavaly februárban házasodtunk össze. Az esküvőn mindenképp szerettem volna egy tartalmasabb beszédet mondani, de mint már sokszor korábban, egyből zavarba jöttem, ha arra gondoltam, hogy hány ember előtt beszélek majd. Elhatároztam, hogy ezúttal jobban felkészülök! Így találtam rá a Szónok Születik Retorikaiskola egynapos Tudatos Előadóképzésére. Már ezalatt is rengeteg újdonságot tanultam, láttam milyen sokoldalú az oktatás és eldöntöttem, hogy komolyabban szeretnék foglalkozni a nyilvános beszéddel, így beiratkoztam a 2020 őszén induló Szónokképzésre.
Bátran mondhatom, hogy a csoport trénerei, Ancsa és Andris kiváló munkájának hála egy olyan eszközrendszert kaptam, amely nagy segítségemre lesz a későbbi beszédeim során. Nem csupán a nyilvános beszédről, de  önmagamról is sokat tanultam a kurzuson. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne elmélyülni a retorikában és ezen keresztül szeretné jobban megismerni önmagát.”
Dax Krisztián (cégvezető – 2021)

*

„3 perc kevés idő. Abban az esetben azonban még kevesebb, ha ez színpadon, kamerák előtt állva, fél éves munkát összefoglaló előadás keretében telik el.

A Média Építészeti Díjának döntőseként volt lehetőségem találkozni Marcival és részt venni a Szónok Születik Retorikaiskola egynapos képzésén online formában. A rendhagyó, járvány adta körülmények ellenére már az első pillanattól kezdve baráti hangulatban tudtunk beszélgetni a vélt nehézségekről, félelmeinkről és azok feloldásáról. Alaposan kidolgozott stratégiát követve építettük fel és csiszoltuk beszédeinket, közben visszajelzésekkel szolgálva egymás és önmagunk számára. Az apró részletekre kiterjedő elemzések, beszélgetések, önismeret terén is nagy fejlődést jelentettek. Minden egyes visszajelzés a tanfolyam kezdetétől a prezentáció főpróbájáig olyan magabiztosággal szolgált, amely nélkülözhetetlen volt a bizonyos 3 perc sikeréhez.”

Szántó Hunor Albert, építész, a MÉD 2020 fődíj nyertese (terv kategória)

*

„Vajon, hogyan tudok a teljes lényemmel beállni a mondandóm mögé? Hogyan szólaljak meg egy olyan világban, ahol millió üzenet, egymást túlharsogva, szűnni nem akaró zajt teremt? Vajon miképpen tehetem élővé, mások számára is elérhetővé azt, ami a gondolataimban kavarog?
Néhány fontosabb kérdésem, amelyek miatt a retorikához fordultam. A Szónokképzés volt az, amely elérhető közelségbe hozta a válaszokat ezekre a problémáimra. A kurzuson a sok tanulságos retorikai gyakorlat mellett jelentős figyelmet fordítottak trénereink, Ancsa és Andris, a személyes adottságok, illetve problémák közös feltárására. Sok témát önismereti oldalról közelítettünk meg. Például minden beszédünk után megkérdeztek minket, hogy szerintünk, hogyan sikerült az előadásunk. Eleinte nekem ez kifejezetten nehezen ment, ugyanis gyakran az önvéleményezés alatt derült ki számomra, hogy nem tudok úgy beszélni az érzéseimről, a gondolataimról a csoport előtt, mint ahogyan azt a beszéd alatt egy szerepben elbújva tettem. Kiszolgáltatott érzés volt, sokszor mintha meztelenül álltam volna a csoport előtt. Azonban pont az ilyen pillanatok juttattak el a legjelentősebb dologhoz, amit kaptam a képzéstől. A beszédeim lassan elkezdtek arról szólni, hogy nem csak a félelmeimet, és gyengeségeimet ügyesen palástolva adjak elő, hanem azokkal tegező viszonyba kerültem, és rájöttem, hogy az egyik legnagyobb érzelmi forrásomként tudom használni őket. Ancsa, Andris és a csoportunk segítségével a kurzus végére már nem akartam olyan szónok benyomását kelteni, mint aki nem fél semmitől, és nincsenek például olyanok a beszédében, hogy „nem tudom”, „erre most nem tudom a választ”.”

Dömény Gábor (TPF, szabad bölcsészet szakos hallgató – 2020)

*

„A Retorikaiskola szónokképzését 2015-ben végeztem el. Önismeretben, magabiztosságban óriási előrelépést értem el a beszédem fejlesztése mellett pont akkor, amikor bizonytalan voltam abban, hogy milyen irányban tanuljak tovább. Nem tudtam, hogy a retorika milyen szerteágazó utakon fog engem vezetni, hiszen – műszaki ember lévén – ritkán vállaltam nyilvános beszédet akkoriban, de ennek ellenére, már egyetemistaként nagyon meghatározó volt számomra a kurzus. Sok év elteltével a retorika újra megtalált a kiváló szónokképzés keretében. Nagyon sokoldalú és változatos tanfolyamon vehettünk részt, hála ezért a trénereknek. A képzés alatt és emellett a Retorikaklubban sokat fejlődhettem, magabiztosabb, tudatosabb szónokká válhattam. Azt vettem észre, hogy a retorikában szerzett tudással a köznapi beszédem is fejlődött, sok tudattalan mozdulatot, gesztust, mimikát elhagytam, a beszédelemekkel sokkal tudatosabban bánok. A kapott visszajelzések alapján megnyilvánulásaim, előadásaim is pontosabbak, célratörőbbek lettek. Úgy látom, hogy a haladó képzés végeztével a megszerzett megannyi tudást a retorika területén a mindennapjaimban használni tudom és fogom. Eljutottam addig, hogy – míg korábban kerültem a váratlan, nagy nyilvánosság előtti megnyilvánulásokat – mostanra szinte keresem az alkalmakat, amelyek építhetnek, s amelyeken a retorikát valamilyen formában használhatom. Ajánlom mindenkinek a Szónok Születik Retorikaiskola képzéseit. Sokkal többet kapsz, mint amire először számítasz, ezt garantálom!”

Szilassy Péter Ákos (BME közlekedésmérnöki PhD hallgató – 2020)

*

Kovács Zsófia előadása az átfogó, alapozó szintű retorikai gálaesten„A kurzus elején egyik feladatunk volt lerajzolni, hogy mi is a retorikához fűződő kapcsolatunk. Egy zárt szobát rajzoltam, éjszaka van és én pizsamában, egy könyvektől roskadozó asztal fölé görnyedve készülök a másnapi előadásomra. A könyvek oly magasan tornyosulnak, hogy engem igazából alig lehet látni. Ezt jelentette számomra a nyilvános beszéd: egy magányos tevékenységet, elrejtőzést, a szakirodalom bújását, éjszakába menő körmölést és utolsó pillanatra hagyott szövegmagolást. Nézegetem a gálaesten készült képeket és hihetetlennek tűnik számomra, hogy a várva várt és sokáig rettegett gálaest már el is múlt. Milyen hosszúnak tűnik most ez az út, amit a retorika kurzuson hat hónap alatt bejártunk és bejártam. Milyen nehéz elhagyni azt a biztonságot jelentő szobát és rálépni erre az útra! A kurzus során kinyitottam ajtómat, és magam mögött hagytam könyvektől terhelt asztalom. Haladásom közben Ancsa és Marci, mint két állandó kísérő, biztatott. Milyen jó volt látni, hogy mások, a kurzus résztvevői is párhuzamos utakon jártak, hasonló félelmeik és örömeik voltak, mint nekem! Akkor láttam, hogy nem vagyok egyedül. Ahhoz, hogy megvívjam saját csatáim, kísérőimtől eszközöket kaptam kezembe: mondanivalómnak helye és hangomnak ereje van, és így már magabiztosan lépdeltem tovább. Milyen csodálatos érzés volt látni társaim, akik nagy munkával, kitartással hatalmas átváltozáson mentek át, a gálaesten előadni! Milyen felejthetetlen élmény volt, hogy már nincs is szükségem a védő páncélra, képes vagyok hallgatóságomhoz hangom és jelenlétem által kapcsolódni. Visszatekintve erre a hosszú útra, ajánlom azok figyelmébe a kurzust, akik vágynak ajtajukat kinyitni és saját hangjukat megtalálni.”

Kovács Zsófia (magyar-német szakos tanár és pszichológus hallgató – 2020)

*

Molnár Cecília„Belecsöppenve a tudomány világába azt tapasztaltam, hogy nem elég létrehozni valamit, hanem elő is kell adni. Sosem gondoltam, hogy kiemelkedőek lennének az előadói készségeim, sőt. Az első pár próbálkozásom után elkeseredtem, amikor nem sikerült a vágyott hatást kiváltani a hallgatóságomból. Ekkor döntöttem úgy, hogy felkeresek egy szakembert, aki mellett fejlődhetek. A Szónok Születik Retorikaiskola egyéni kurzusára esett a választásom. És milyen jó döntés volt! A trénerem, Pej Andris mellett megismertem a retorika tudományát, és elindultam a fejlődés útján. Olyan eszközöket kaptam, melyek segítségével sosem fogom már elveszettnek érezni magam, amikor színpadra kell állnom. Megtanultam, hogyan legyek motiváló, hogyan tudjam úgy átadni a tudásom, hogy az befogadható legyen. Megtanultam például, hogy megengedhetem magamnak azt is, hogy nevessek, mert ez sem megy a hitelességem rovására. És még ezer meg ezer dolgot…  Ajánlom mindazoknak, akik bizonytalannnak érzik magukat, vagy akik szeretnének fejlődni, csak eddig nem tudták, hogyan tegyék.”

Molnár Cecília (BME GPK, mechatronikai mérnök hallgató – 2020)

*

Nagy Tamás Démoszthenész-díjasunk a beszéde után„Amikor a Retorikaiskola alapozó kurzusára jelentkeztem akkor az egyik célom az volt, hogy olyan előadói tudásra tehessek szert, amivel sokkal professzionálisabban állhatok ki mások elé, emellett pedig kevésbé izguljak. Ezen kívül azonban volt egy titkos vágyam is, hogy jobban merjek beszélni másokkal és sokkal jobban át tudjam adni a gondolataimat, mint korábban. Ez pedig teljes mértékben megvalósult. Nemcsak képes vagyok most már egy előadást összeállítani és bátrabban kilépni mások elé, de megismerhettem jobban önmagam, aminek hatására sokkal jobban meg tudtam nyílni mások előtt, és kifejthettem gondolataimat pontosan úgy, ahogy korábban szerettem volna.”

Nagy Tamás (gépészmérnök – 2020)

*

Körösztös Dóra Szókratész-díjas előadása„Hasznos alapok, remek társaság, önismeret. Ez a 3 szó jellemzi legjobban a Szónok Születik Retorikaiskolában eltöltött félévemet. Engem már a Meggyőzés napján is meggyőztek, hiszen számomra még most is hihetetlen, hogy hogyan lehet egyetlen nap alatt ennyi tudást és visszajelzést átadni valakinek. Így nem volt kérdés, hogy folytatom-e a 20 héten át tartó alapozó kurzussal a képzést. Rengeteg tudásra tettem szert, amivel nem csak a munkám során tudok még inkább helyt állni, hanem a hétköznapi életben is remek alapot ad ahhoz, hogy magabiztosan meg merjek szólalni bárhol.

Ehhez persze nagyban hozzájárult az a kicsi, ám annál lelkesebb és támogatóbb csoport is, akikkel együtt képződtünk. Természetesen trénereink, Ancsa és Marci, sem maradhatnak ki a felsorolásból, akik tudásukkal és támogatásukkal a legjobbat hozták ki belőlünk, miközben biztonságos légkört teremtettek a csoportban. Számomra az egész folyamatból mégis a legfontosabb  az önismeret volt. Manapság sokat hallunk erről, hogy milyen fontos és hogy mennyit kell foglalkozni vele. Itt lehetőségem nyílt, hogy megtapasztaljam, mely tulajdonságaim, szokásaim segítenek az önkifejezésben és melyek azok, amelyeket érdemes fejleszteni, hogy zavaró körülményből erénnyé váljanak. Sok mindent megértettem, hogy miért pont úgy reagálok egy-egy dologra és kellő útmutatást kaptam ahhoz, hogy hogyan tudok vele a továbbiakban dolgozni. Sok szeretettel ajánlom mindenkinek a Retorikaiskola képzéseit még akkor is, ha a munkájához nem szervesen kapcsolódik a nyilvános beszéd, az élet során az itt tanultak minden téren jól jönnek.”

Körösztös Dóra (MCSSZ programszolgáltatási vezető – 2020)

*

Barthó Zoltán rhétor„A Retorikaiskoláról sokat hallottam egy kedves ismerősömtől, akinek ajánlására eljöttem az iskola egynapos, bevezető kurzusára, ahol betekintést nyertem a Retorikaiskola életébe. Mivel a kurzus napján sikerült a komfortzónámtól elbúcsúznom, nem volt kérdés, hogy elkezdem-e az alapozó kurzust. Azért vágtam bele, mert nehezen tudtam több ember előtt beszélni, érvelni és hitelesen előadni, prezentálni. A vebális és nonverbális kommunikáció terén fejlődtem a legtöbbet, de nagyon sok önismereti mélységű támpontot is kaptam Fruzsitól és Andristól. Mindenkinek ajánlanám az alapozó kurzust, aki fél beszélni és ezen változtatni akar, és annak is, aki imád beszélni és ezen nem akar változtatni. Az utóbbi nagyot fog csodálkozni…”  

Barthó Zoltán (Bauer + Bauer International GmbH, szervízmenedzser – 2020)

*

Dubovitz Réka színésznő

„A beszéd mindannyiunk elsődleges kommunikációs eszköze. Akár szorosan nézve a hivatásunkhoz kapcsolódik mint az én esetemben, akár nem, fontos és üdítő megtudni, hogy miként hatunk a hallgatóra, illetve hogyan tudnánk változtatni. Az Egyesült Államokban dolgozva is felkeltette a figyelmemet az a beszédállapot-felmérési lehetőség, amit a Retorikaiskola éppen ebből a célból hozott életre. Nagyon örültem Damásdi Nóra professzionális és fejlesztő visszajelzéseinek. Szívből ajánlom mindenkinek ezt a lehetőséget!”

Dubovitz Réka színész – 2019

*

Tábi Sára a MÉD 2019 fődíjasa (terv kategóriában)„Amikor csak tehetem kerülöm a szereplést, ezért amikor tudatosult bennem, hogy a Média Építészeti Díja finalistájaként nemcsak hogy be kell mutatnom tervemet, de a négy perces prezentációk alapján helyszíni zsűrizéssel döntenek, kétségekkel indultam a döntő felé. Az intenzív, egy napos felkészítésen az általános retorikai technikák mellett kifejezetten személyre szabott tanácsokat is kaptunk, Marci hamar ráérzett mindenki készségeire, nagyon pozitív volt, hogy a hiányosságaink mellett olyan erősségeinket is kiemelte, melyekre azelőtt talán nem is gondoltunk. Kérdéseivel segített minket rávezetni, hogy hogyan fogalmazzuk meg egy ilyen rövid prezentációban üzenetünket a hallgatóságnak. A zsűri külön ki is emelte, hogy az előadásom sokat segített a megértésben, és végül a terv kategória fődíját nekem ítélte. A közös, csoportos felkészülés során beleláthattunk egymás munkájába is, ami olyan tanulságokat adott a helyes kommunikációról, kritikáról és gondolataink kifejezéséről, ami, úgy gondolom, a jövőben a mindennapokban is hasznomra válhat.”

Tábi Sára, MÉD 2019 fődíjas (terv kategória)

*

A MÉD2019 fő- és közönségdíjasai

„A 15. Média Építészeti Díjának döntőseinként, egy felkészítő tréningen találkoztunk Hoványi Mártonnal és rajta keresztül beleláthattunk, miről szól a Szónok Születik Retorikaiskola. Az egész napos alkalom sűrű és befogadható is volt egyszerre. Az ott kapott többlet kellő lendületet adott a prezentációnk megfelelő kidolgozásához. Valódi segítséget nyújtott abban, hogy felkészülten és magabiztosan lépjünk színpadra, valamint hogy a mondandónk érthető és közérdekű is legyen.” 

Tőrös Ágnes, Pólus Károly építészek, a MÉD 2019 fő- és közönségdíjasai (épület kategória)

*
 

„Korábbi munkahelyemen 16 évig keresztül kerültem a nyilvános beszédhelyzeteket. Úgy alakult aztán, hogy létrehoztunk egy alapítványt, ahol már nagy szükségem lett a közönség előtti beszédre. Ekkor döbbentem rá igazán, hogy mennyire a komfortzónámon kívül esik a nyilvános szerepléd. Ezért iratkoztam be a Szónok Születik Retorikaiskola átfogó, alapozó szintű kurzusáraAzt már korábban is tudtam, hogy egy előadásra készülni kell, de ennek a súlya csak itt tudatosult bennem igazán, amikor megtanultam, hogyan kell teljeskörűen felkészülni egy beszédre. 

Sok, számomra eleinte kényelmetlen beszédtechnikai és ehhez kapcsolódó kommunikációs-szituációs gyakorlatot végeztünk, ami arra volt jó, hogy végre szembe merjek nézni a közönségemmel. Kaptam visszacsatolást arra, hogy milyen előadó vagyok, mi az erősségem és miben kell fejlődnöm. Ezek nagyon fontos, sokszor új információk voltak számomra, mert korábban csak elmondtam a szükséges előadásomat és kész. Most már tisztában vagyok az erősségeimmel és azt is tudom, hogy ezeket fejlesztve még jobb előadóvá válhatok.

A csapat szuper volt! Retorikatrénereinken, Steiger Ancsán és Pej Andráson mindig éreztem az alapos felkészültséget, a retorika iránti elhivatottságot és a tréneri motivációt, hogy segítsenek minket a fejlődésben. Hogy kik lettek a rétor társaim, az a véletlennek köszönhető, de amilyen különböző egyéniségek voltunk, olyan jó és vidám csapattá értünk az öt hónap során. Köszönöm a megszerzett tudást és a fantasztikus élményeket! Köszönöm a csapatnak a Démoszthenész-díjat! Nekem többet adott ez a retorikakurzus, mint amit vártam! Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a kurzust, aki nem mer előadni annak azért, aki már mer és tud, annak azért, hogy még jobb legyen.”

Mag Barbara (környezetmérnök, Fitt Jövő Alapítvány elnöke – 2019)

*

dsc_2601

„Hogyan álltam a nyilvános szerepléssel az alapozó szintű, átfogó retorikaikurzus előtt?

 1. Szerepelni para, annyira, hogy inkább meg sem próbálom.
 2. Nekem ez nem megy. Másoknak könnyebben megy, nem nekem való.
 3. Irigylem azokat, akik tudnak szerepelni, sokkal szabadabbak.
 4. Lehet, hogy rengeteg munkával le tudnám győzni a félelmemet. Lehet…?

Hogyan állok a nyilvános szerepléssel a retorikakurzus után?

 1. Szerepelni para, de jó lehetőség is. Érdemes vele próbálkoznom.
 2. Nekem ez megy, sőt jól is tudom csinálni.
 3. Még mindig irigykedem a haladók vagy profi szintű előadókra
 4. Bár a félelmem nem szűnt meg teljesen, de már vannak konkrét eszközeim, amikkel fel tudom venni a harcot ellene.

Mit kaptam a Szónok Születik Retorikaiskolában?

 1. Nagy adag küzdelmet magammal, visszajelzést és fejlődést.
 2. Ugyanannyi hasznos technikát, játékos feladatot, jó csoportélményt.
 3. Egy csipetnyit a vicces pillanatokból és új emberi kapcsolatokból. 
  Ezt megkeverem, állni hagyom és kész is a szuper emlék, kihívást jelentett, de élveztem. Ezért volt igazi és ezért volt jó.”

Dr. Varga János (K&H Biztosító,  gépjárműbiztosítás,  kárügyintéző – 2019)

*

„Cégvezetőként, workflow szakértőként, informatikai tanácsadóként rendszeresen kapok előadói lehetőséget. Teljesen más, ha 30 másodperc vagy egy egész nap alatt kell összefoglalni az ember mondandóját, szakértő vagy épp laikus hallgatók előtt. Kiállni egy színpadra több száz ember elé nem csak feladat, hanem felelősség is. Felelősség a hallgatóság felé is, de még nagyobb a felelősség a tükör felé. Ha jó vagy ismét hívnak,  ez tehát egy lehetőség a sikerhez.
Sokat szerepeltem már, amikor beiratkoztam a Retorikaiskolába. A korábbi huszonix év alatt önképzéssel értem el azt, amit sikerült. Azért jelentkeztem a retorikakurzusra, mert saját magamat visszanézve rengeteg negatív dolog tűnt fel: nem megfelelő kéz/testtartás, mimikai hibák, apró nyelvcsettintések és hasonlók.
Ezeken szerettem volna változtatni, fejleszteni. A Retorikaiskolában minden alkalommal „kibeszéltük” egymást. Nem kell megijedni, ez nem negatív helyzet, sőt, kivétel nélkül mindenki, minden alkalommal pozitív érzésekkel ment haza. Miből lehet a legtöbbet tanulni? Például más hibáiból, ami azt az időt is értékessé tette, amikor egymásnak adtunk visszajelzést. Mivel alapvetően mérnöki gondolkodású ember vagyok, a kurzuson többek között azt is meg kellett tanulnom, hogy nem minden a logika, az előadások és a beszélgetések legalább annyira szólnak az érzelmek kommunikációjáról, mint a gondolatokéról.”

Szederkényi Zsolt (2019 xFLOWer Group / Click On Kft cégtulajdonos, workflow szakértő)

*

„A helyes kommunikációt nagyon fontosnak tartom! A helyes kommunikációra való odafigyelés létjogosultságát tapasztaltam a magánéletben és szakmai életemben is különböző projektekben. Számos példát hozhatnék, de meg vagyok arról győződve, hogy mindenkinek megvannak a saját “de én azt nem is úgy értettem, ez meg félreértett…” című családnak vagy barátoknak mesélt történetei. Hasonlóan fontos a kommunikáció egy nyilvános beszéd során is – talán még fontosabb, mert több jelenlévő valószínűleg több dolgot fog másképp értelmezni az elmondottakból. Mindig is szerettem előadást tartani, mert ezáltal valamit átadhatok magamból és a legtöbb esetben nagyon élvezem a közönséggel felépülő kapcsolatot is. Lelkesedésemből adódóan mindig örömmel állok neki előadásokra készülni, de aztán sokszor az “úgyis ismerem a témát, csak tudok róla beszélni” gondolat miatt nem készültem fel eléggé. Az öthónapos képzés során megtanultak közül számomra a precíz felkészülés folyamata a legfontosabb.
Steiger Ancsától és Pej Andristól remek praktikákat tanultunk meg sokféle helyzet kezelésére, de többek között tanultunk különböző előadói stílusokról, beszédtechnikáról és persze az előadások megtervezésének felépítéséről is. Ami viszont szerintem a legfontosabb az nem az egzaktul mérhető tudás, retorikai szabályok. Sokkal fontosabb az, hogy egy közösségben lehettünk, gyakorolhattunk, visszajelzéseket adhattunk és fogadhattunk, ezáltal is magabiztosabbá válhattunk – meg persze ott vannak a közös poénok is :-)A képzést kétféle embernek tudom ajánlani. Ajánlom annak, aki nyilvános beszéddel szeretne foglalkozni, valamint annak, aki nem.A gondolatok összerendezése, önbizalom, visszajelzés megfogalmazása-feldolgozása és a részletekre való odafigyelés olyan univerzális képességek, amelyeket mindenkinek érdemes fejleszteni. “

Illyés András (BME GPK, mechatronikai mérnök hallgató – 2019)

*

Nagy Mercédesz Erika a MÉD 2018 Terv kategória győztese„Amikor megtudtam, hogy a Média Építészeti Díja 2018 finalistái közé választották diplomamunkámat nagyon örültem, de egyben ijesztő is volt a tudat, hogy majd 400 ember előtt 4 percem lesz elmesélni fél év munkáját. Viszont a Szónok Születik Retorikaiskola által szervezett egynapos prezentációs tréning során nagyon sok hasznos tanácsot kaptunk a megfelelő légzéstől kezdve a prezentációs anyag hatásos tartalmi és formai összeállításáig. Rengeteget tanultunk Ancsától a félnapos tréning során és végül a gálán csak az első mondat volt nehéz, utána ment minden magától. Nagyon köszönöm a segítséget sikerült 4 percben átadnom a jelenlévőknek a legfontosabb gondolatokat és diplomamunkám üzenetét, így sikerült elnyernem a MÉD 2018 Terv kategóriájának Fődíját.”

Nagy Mercédesz Erika (okeveles építészmérnök, a MÉD 2018 Terv kategóriájának győztese)

*

Károly és Norbi

„Az Építészfórum rendezvénye, a Média Építészeti Díja egy egyedülálló szakmai ünnep. Több száz résztvevő, hazai médiumok vezető újságíróiból álló zsűri, 5 órás gálaest. Ebből az 5 órából 4 perc áll rendelkezésünkre, hogy elnyerjük úgy a zsűri mint a nézők tetszését, és meggyőzzük őket, hogy jó amit csináltunk.  Mindez kifejezetten nehéz feladat elé állított bennünket.
Építészként gyakran kell prezentációt tartanunk, legtöbbször azonban ezt ösztönszerűen csináljuk. Nem figyelve az apró részletekre, amelyek döntően befolyásolják egy-egy prezentáció végkimenetelét. A Szónok Születik Retorikaiskola egynapos prezentációs képzése sok mindenre rávilágított. Ancsa segítségével megtanultuk a tudatos prezentációkészítés lépcsőfokait. Megértettük hogyan mi zajlik a leendő hallgatóságunkban, és hogy milyen eszközökkel tudjuk a figyelmét a lényeges részekre irányítani, hogyan gesztikuláljunk, milyen a megfelelő légzés, testtartás, ezeket hogyan használhatjuk prezentációnk során. Mindezt egy csokorba szedve, hogyan maradjunk természetesek és ezzel párhuzamosan hogya váljunk magabiztosakká egy ilyen előadói helyzetben. A rendelkezésünkre álló 4 perc alatt sikerült meggyőznünk a zsűrit és a közönséget is. Építményünket az Épület kategóriában a MÉD 2018 Zsűrije különdíjjal jutalmazta és elnyertük ebben a kategóriában a Közönségdíjat is. Nagyon köszönjük a segítséget és a támogatást!”

Kovács Károly Lehel és Szilágyi Norbert (okleveles építészmérnökök a MÉD 2018 Épület kategóriájának különdíjazottjai és a Közönségdíjasai)

*

Krajnyák Nándor Bence építészmérnök hallgató, a MÉD 2018 Terv kategóriájának Közönségdíj győztese

„Hallgatóként hatalmas megtiszteltetés volt a Média Építészeti Díja 2018 finalistái között szerepelni. Ugyanakkor rengeteg kérdés és aggály merült fel bennem, amikor megtudtam, hogy döntőbe kerültem. Eddig csak kisebb és egyetemi környezetben kellett bemutatnom a terveim, most egy jóval nagyobb és más orientáltságú célközönség előtt kellett teljesítenem. A helyzetemet az is nehezítette, hogy hónapok munkáját négy perc alatt kellett átadnom a jelenlévőknek, akik közül sokan akkor látták először a tervem.
Az esemény előtt jómagam és minden döntős részt vett a Szónok Születik Retorikaiskola által szervezett egynapos tréningen. Mentorunk, Ancsa segítségével sikerült választ kapnom a kérdéseimre, így aggodalmak nélkül állhattam a színpadra a gálaesten. Annak ellenére, hogy a képzés mindössze nyolcórás volt, rendkívül átfogó képet kaptunk arról, hogyan is kell előadni. Átbeszéltük a prezentálás minden elemét a helyes tartástól, légzéstől kezdve egészen a prezentáció hatásos vizuális megjelenítéséig. Megtudtam hogyan érdemes előadni különböző célközönségnek és hogyan fogjam meg a tervem lényegét. A megszerzett tudással mindegyikünk előadása rengeteget fejlődött, személy szerint pedig úgy érzem, először tudtam felszabadultan és magabiztosan beszélni nagyközönség előtt. Nagyon köszönöm a segítséget és, hogy így elnyerhettem a MÉD 2018 Terv kategóriájának Közönségdíját!”

Krajnyák Nándor Bence (építészmérnök hallgató, a MÉD 2018 Terv kategóriájának Közönségdíj győztese)

*

Balogh Endre Péter az alapozó szintű retorikakurzus gálaestjén„Mindig is lámpalázas voltam. Bár az emberek kívülről ezt nem látták, belül mindig is nagy küzdelem volt kiállni mások elé. Szerettem volna egy olyan magabiztosságot a kurzus által elérni, aminek a segítségével ezekben a szituációkban sokkal komfortosabban érezhetem magam. Több hónap gyakorlással pedig sikerült ezt a magabiztosságot megszereznem. A tanáraink, Ancsa és Andris, képesek voltak egy olyan perspektívát mutatni, amelyből nézve az előadás nem fenyegető kényszer, hanem kihívást jelentő alkalom. A gyakorlatorientált oktatás mellé egy olyan látásmódot is szereztem, amivel a hétköznapi munkámban is órási előnyre tettem szert. Ez a kurzus egy befektetés. Befektetés önmagunkba.”

Balogh Endre Péter (vállalkozó – 2018)

*

Balogh Péter Vajk átfogó retorikakurzust végzett alapozó szinten„Számtalan alkalommal kerültem már olyan helyzetbe, amely határozott fellépéssel vagy világos előadással megoldható lett volna, de mivel nem tudtam magamat megfelelően és hatásosan kifejezni, sok lehetőséget elszalasztottam. A Retorikaiskola alapozó kurzusával az volt a célom, hogy a jogi pályám során előforduló – elsősorban nyilvános, több ember előtt zajló – beszédhelyzeteket ne nehézségként, hanem lehetőségként éljem meg. A képzés végére ezt a szemléletet és az ehhez szükséges alapkészségeket sikerült elsajátítanom és emellett sokat tanultam a társas kommunikációról és önmagamról is. Kiváltságos élmény volt a kiscsoportos foglalkozásokon részt venni, a közösségi élmény mellett fontos az is, hogy ezáltal mindenkire elég idő jutott, a trénereink (Ancsa, Andris) pedig a gyakorlatban is magas szinten űzik a retorikát, így valóban személyre szabott és pontos instrukciókkal tudtak minket ellátni. Akár egy megfelelő beszéd; a kurzus felépítése is jól felépített, megfelelően tagolt volt; így a hétről-hétre befektetett munkának mindig meglett az eredménye. Mindenkinek sok bátorságot kívánok, hogy tegye meg az első lépést ezen az úton!”

Balogh Péter Vajk (ELTE ÁJK, joghallgató – 2018)

*

Dr. Németh Zoltán alias DrPrezi

„Prezentációs szakemberként már évek óta járom a hazai, hasonló tréningeket, új fogásokat, tudást, ismereteket keresve. Leggyakrabban két napos képzésekkel találkoztam, melyek egyszeri lendülete csak hetekig tartott. Örömmel olvastam a Szónok születik Retorikaiskola honlapján a mesterképzés lehetőségéről. Végre egy képzés, ami hosszútávon működik és figyelembe veszi a már meglévő tudásomat is! Örülök a sok együtt töltött vibráló órának és a megszerzett ismereteknek.”

dr. Németh Zoltán, alias DrPrezi (prezentációs tréner, TEDx felkészítő és előadó, prezi.com szakértő, felsővezetői coach – 2018)

*

Palánkai Tibor Ybl-díjas építész„Tervező, alkotó építészként tervezési tevékenységem folyamatában a retorikai tudásnak döntő fontossága van. A kezdet kezdetén a megbízó hozzám intézett szavait: amit mond, ahogyan mondja, amilyen gesztusokkal él közben, nekem professzionálisan, hozzáértő módon, érdemben kell tudnom értékelni, hogy tudatosodjék bennem, valóságosan milyen házat, épületet szeretne. A tervezés során pedig – mivel a mögbízók nem tudnak tervet olvasni –, több lépésben fölépítve és möggyőzően, hitelesen kell a tervet ismertetnem és az esetleges kérdésekre válaszolnom. Előfordul például, hogy egy középület tervezése során az önkormányzati képviselőtestületnek demonstrációs előadást tartok. Mindezek miatt jelentkeztem a Szónok Születik Retorikaiskola alapozó kurzusa után a haladó szintű képzésre is. Elvégezve a tanfolyamot magabiztosabban és eredményesebben folytatom az építési tervezést kiegészítő retorikai tevékenységem, ezért jó szívvel ajánlom a Retorikaiskola elvégzését mindazoknak, akik hasonló tevékenységet folytatnak, s akik számára elkerülhetetlenül fontos a nyilvános beszédhelyzetekben a meggyőző képesség.”

Palánkai Tibor (Ybl-díjas építész, a Palánkai Építész Stúdió Kft. ügyvezetője – 2018)

*

Belán Miklós cégvezető„Minden vezető életében a legnagyobb kihívás, hogy miként tudja motiválni munkatársait. A motiváció alapvető eszköze a megfelelő kiállás, az ideális hanghordozás és a gondosan, tudatosan felépített tartalom. A Retorikaiskola több hónapos, egyéni képzésén ebben kaptam segítséget és ezért vagyok hálás mint cégvezető! Az önismereti kihívások mellett napról napra arra törekszem, hogy a karizmám fejlődésével együtt épüljön a jellemem is. Ebben kaptam segítséget és ezért vagyok hálás Marcinak mint magánember!”

Belán Miklós (Cégvezető – 2018)

*

Jakus Szilárd előad a Szónok Születik Gálaesten„Mindenki ismeri Steve Jobsot, aki a világ egyik legnagyobb, legmotiválóbb cégvezetője és előadója volt. Azt viszont kevesen tudják, hogy pályája kezdetén menekült a riporterek kérdései elől, esetlen válaszokat adva kerülte a nyilvánosságot. Hogyan fejlődhetett ekkorát? Egyszerű a recept: tanult, gyakorolt, tanult, gyakorolt… Amit egy profi előadásból érzékelünk az a jéghegy csúcsa és ez, mint tudjuk, az az alig 10%, ami látható a vízfelszín felett. A retorikakurzus trénerei megmutatják Neked azt a 90%-ot, ami  ott van még a felszín alatt. Meg fogsz lepődni mennyi apró mozaikból áll össze az egész! Mentoraink őszinte elhivatottsága és a szakma iránti önzetlen lelkesedése példaértékű, Ancsa, Andris és Marci igazi tanítók. Hálás köszönet érte! Azt gondolom, cégvezetőként kötelességem tisztán, érthetően, hitelesen kommunikálnom. Ebben léptem a legnagyobbat az alapozó szintű, átfogó retorikakurzusom során. Ha fontolgatod a jelentkezésed, NE gondolkozz! A fejlődést a komfortzónádon kívül találod!”

Jakus Szilárd (ügyvezető, Frugary Vitamin Logistics – 2018)

*

Ilyash György előad a Szónok Születik Retorikaiskola Gálaesjtén

„Meglátásom szerint a nyilvános beszéd a készségek és képességek együttesét jelenti, amelyek a tanulás és gyakorlás révén fokozatosan fejleszthetőek. Mindannyian fejlődhetünk ezen a területen. Azonban a fejlődési szemlélet mellett szükségünk van rendszeres gyakorlásra és a környezetünk építő visszajelzéseire is. Számomra a legfontosabb az volt, hogy az alapozó retorikakurzushoz kapcsolódó gyakorlás során folyamatos visszajelzést kaptam a csoporton belül. Továbbá az is nagyon fontos eredmény számomra, hogy a saját kommunikációm (megtervezése és kivitelezése a prezentációktól a kulcsüzenetekig) letisztulttá és ez által befogadhatóbbá vált.”

Ilyash György (Oroszország kutató – 2018)

*

Dr. Forgo Zoltán

„Alapvetés, hogy egy ügyvéd tudjon jól beszélni. Bár már 22 éve vagyok az ügyvédi pályán,  mégis úgy gondoltam, hogy ezt a képességet soha nem árt csiszolni, fejleszteni. Hosszas keresés után találtam rá a Szónok Születik Retorikaiskolára, és a trénerek szakmai életrajza rögtön bizalmat ébresztett bennem. Ez a bizalom tovább erősödött a felvételi interjún, amikor egy kétperces beszédet kellett tartanom, és a trénerek hozzáértését, támogató emberi kvalitásait látva már akkor tudtam, hogy jó helyen járok. A kiscsoportos foglalkozások  barátságos légköre és a trénerek (Ancsa, Andris, Marci) folyamatos jelenléte megfelelő hátteret adott az elméleti és gyakorlati tudnivalók elsajátításához, kipróbálásához. Mindenkinek, aki a nyilvános beszéd területén fejlődni szeretne, melegen ajánlom a Retorikaiskola képzését.”

Dr. Forgó Zoltán (ügyvéd , Forgó, Damjanovic és Társai Ügyvédi Iroda – 2018)

*

Botka-Kovács Judit

„Munkám miatt elérkezett az idő arra, hogy felelevenítsem, majd fejlesszem nyilvános szereplési készségemet, mely az évek során igencsak megkopott. Hosszas gondolkodás után a legjobb döntést hoztam meg, hiszen a Szónok Születik Retorikaiskola egyéni kurzusát választottam.  Az elején nem számítottam ilyen mértékű fejlődésre, de egyéni tréneremnek, Marcinak köszönhetően már sokkal magabiztosabban állok ki hallgatóságom elé. A közel két hónapig tartó, személyre szabott gyakorlatok megunhatatlan változatossága nyomán ma már tudom, hogy mire figyeljek beszédem során, hogyan reagáljak az egyes kommunikációs szituációkban, hogyan készüljek fel az előadásokra. A Szónok Születik Retorikaiskola egyéni kurzusát ajánlom mindazoknak, akik gyakorlati tudást nyújtó, egyéni igényekre alakított képzést keresnek, itt biztosan megtalálják a legtesthezállóbb tréninget!”

Botka-Kovács Judit (főosztályvezető – 2017) 

*

Takács Gyula a MÉD 2017 Terv kategóriájának győztes előadója. A fotót Turós Balázs készítette.„Sohasem szerettem nagy nyilvánosság előtt beszélni a tervemről. Nagyon örültem amikor kaptam egy telefonhívást, hogy a diplomatervem bejutott a Média Építészeti Díja finalistái közé, azonban fogalmam sem volt arról, hogy fogok kiállni 500 ember elé és 4 percben összefoglalni azt, amin fél éven keresztül éjjel-nappal dolgoztam. A Szónok Születik Retorikaiskola által tartott egynapos képzésen külföldi munkám miatt nem tudtam személyesen részt venni, de volt lehetőségem elküldeni a videóra felvett prezentációmat és a vetítendő diákat. Rövid időn belül nagyon részletes, mindenre kitérő értékelést és tanácsot kaptam a hanglejtéstől a nonverbális jelek használatáig. Magas színvonalú szakmai segítséget kaptam, ami hozzájárult ahhoz, hogy a Média Építészeti Díján 2017-ben elnyertem a Legjobb Terv és Közönségdíj elismeréseket.”

Takács Gyula – építész, a MÉD 2017 Terv kategóriájának győztese

*

Média Építészeti Díj 2017, épület kategória - Őrfi József„A Média Építészeti Díja talán az egyetlen jelentősebb hazai szakmai elismerés, amit nem kiosztanak, hanem meg kell szerezni. Nem elég hozzá egy jó épület, a kedvező hangulat vagy a szakmai elismerés. A hazai, meghatározó médiumok vezető újságíróiból, műsorvezetőiből, szerkesztőiből álló zsűri nem szakmai alapon ítéli oda a díjat. Négy perced van rá, hogy meggyőzd őket: a te projekted a legjobb. Amiért évekig dolgoztál, elmehet ezen a négy percen, ha rossz a fellépésed, a tartásod, döcögnek a mondatok és nem hallani, amit mondasz. A Szónok Születik Retorikaiskola egynapos, rendhagyó, gyorstalpaló képzése, az oktatók mindenre kiterjedő figyelme megnyugtató kapaszkodót adott a kezembe a fellépés előtt. Így legalább az alapvető hibákat sikerült elkerülnöm, az előadáshoz egyszerű megoldásokat választva. A képzés rövid volta ellenére nem merült ki a technikai kérdésekben. A nekem szegezett kérdések hamar rámutattak arra is, amivel előtte nem néztem szembe: mi belül az alapproblémám a fellépéssel kapcsolatban. A helyesen feltett kérdésekre még a helyszínen megszületett bennem a helyes válasz, az előadást utána erre építettem fel. Az eredmény? Média Építészeti Díja 2017!”

Őrfi József – építész, a MÉD 2017 Épület kategóriájának győztese

*

Dr. Sergyán Szabolcs„Tanár vagyok, 19 éve minden nap kiállok a hallgatóság elé, legyen az 5 fős labor óra vagy 350 fős évfolyam előadás. Retorikát soha nem tanultam korábban, minden tudás csak rám ragadt az évek során. A Szónok születik képzésre azért jelentkeztem, mert szerettem volna rendszerezni eddigi tapasztalataimat és esetleg új fogásokat tanulni. Ez utóbbiban nem nagyon hittem, hogy lehetséges, mert a trénereknél is több éve űzöm az ipart.

A képzés során meglepő volt azzal szembesülni, hogy tudok olyan szónoki helyzetekbe kerülni, amikkel korábban még nem találkoztam. Minden alkalomról úgy mentem haza, hogy tanultam valami újat, legyen az akár beszédtechnika akár önismeret. A legnagyobb értéke a kurzusnak a folyamatos visszajelzés: a trénerektől és a többi résztvevőtől. Szenzációs élmény azzal szembesülni, hogy a mondandóm mit vált ki az aktuális hallgatóságban, ezt ugyanis az egyetemi hallgatók ritkán jelzik vissza A képzés eredménye is, hogy elnyertem a Kar kiváló oktatója díjat.”

Dr. Sergyán Szabolcs (egyetemi docens és intézetigazgató, Óbudai Egyetem – 2017) 

*

Bodó Anikó igazságügyi szakértő

Igazságügyi szakértői munkám része az is, hogy esetenként bírósági tárgyaláson kell részt vennem, melyhez a szakmai tudáson túl a beszédkészség fejlesztését is fontosnak tartom, ezért jelentkeztem a retorika kurzusra. A két kiváló tréner, Ancsa és Marci tudásának és tapasztalatának köszönhetően a csoport minden egyes tagjánál személyre szabottan felszínre kerültek azok a tényezők, melyek a nyilvános beszéd alapjainak elsajátításához fejlesztésre szorultak. Számomra az volt a legnagyobb kihívás, hogy a lámpaláztól láthatatlanul felhúzott “függönyömet” félretolva, elsőként meglássam a hallgatóságomat, majd ez által valódi kapcsolatot teremtve, hatni tudjak rájuk. A kurzus végére ezt is sikerült elérnem. Értékes és tanulságos öt hónap volt, amit nagyon köszönök a tréning vezetőinek.”

Bodó Anikó (igazságügyi szakértő – 2017)

*

Dr. Kovács Flóra jogász„Úgy vélem, hogy minden olyan szakmában, ahol kiemelt szerep jut a beszédnek, elengedhetetlen kellő időt és energiát fordítani a kommunikáció fejlesztésére. Igaz, hogy rengeteg lehetőségünk van e témakörben könyveket olvasni, vagy előadásokat hallgatni, de a Szónok születik kurzus olyan pluszt kínált, amelyet nem kaphattam volna meg a retorikával foglalkozó könyvek elolvasásával, vagy a szép beszédről szóló előadások meghallgatásával: gyakorlatok általi egyéni fejlődést és folyamatos visszacsatolást. A kurzus egyik legnagyobb erőssége – amellett, hogy rendkívül átgondolt és egymásra építkező tematikával bír -, hogy nem általános igazságokra helyezi a hangsúlyt. A trénerek időt szánnak az egyes kurzustagok megismerésére, személyiségük, erősségeik feltárására, de a meggyőző kommunikációjukat gátló problémáik leküzdésére is. A trénerek minden egyes feladattal arra készítik fel a kurzus résztvevőit, hogy miként válhatnak hiteles előadókká, akik emberek elé kiállva sem próbálnak mások lenni, mint amilyenek magánemberként. A kurzusnak nem csak azt köszönhetem, hogy öt hónap alatt különböző kommunikációs technikákkal ismerkedhettem meg, hanem azt is, hogy a trénereink, Ancsa és Marci tanítása által rájöttem arra, hogy a kommunikációs sikerek a személyiségfejlesztéstől elválaszthatatlanok.”

Dr. Kovács Flóra (jogász – 2017)

*

Farkas Gabriella előadást tart a Szónok születik gálaesten

„Egy barátom révén ismertem meg a Szónok Születik Retorikaiskolát és hosszas gondolkodás után, a komfort zónámból kilépve döntöttem el, hogy részt veszek az alapozó kurzuson 2016 szeptemberében.

A Retorikaiskolában eltöltött öt hónap alatt rengeteget tanultam nemcsak a nyilvános beszédről, de legfőképpen saját magamról. Marciék egy remek oktató triót alkotnak, akik igazán felkészültek és remekül rá tudnak érezni arra, hogy az egyes embereknek mikor és mivel tudnak a legtöbbet segíteni a személyes fejlődésben. Ajánlom mindenkinek a kurzust, aki javítani szeretne az előadókészségén és emellett szívesen fektetne időt/energiát az önismereti fejlődésébe is.”

Farkas Gabriella (Marketing Manager – 2017)

Benyhe_Agota

„A Szónok születik retorika kurzus sikeres elvégzése után kerestem fel ismét Fruzsit és Marcit, hogy segítsenek felkészülni életem első állásinterjújára. Egy egy alkalmas gyorstalpalóra volt időnk az interjú előtt. Mivel sosem voltam még állásinterjún, ezért a szituációs gyakorlatok sokat segítettek abban, hogy később, az éles helyzetben már ne izguljak. Rögtönzött kérdéseik között szerepeltek olyanok is, amelyek felhívták a figyelmemet, hogy bőven van még mit átnéznem a szakmai múltammal kapcsolatban. Abban is segítettek, hogy sikerült elhinnem, hogy a váratlan kérdésekre is tudok válaszolni, pár másodpercnyi átgondolás után, akár idegennyelven is. A felkészítés sikeres volt: felvettek életem  első munkahelyére! Nagyon örülök, hogy korábban úgy döntöttem, elvégzem a Szónok születik kurzust, mert általa sokat fejlődtem, megváltozott a hozzáállásom a nyilvános beszédhez, magabiztosabb és felszabadultabb lettem rengeteg helyzetben.”
 
Benyhe Ágota (Ericsson – Junior Software Developer – 2016)
 
*
Szonok2016majus-225
„A retorika kurzusra határozott célokkal jöttem, szerettem volna előadói készségemet és hitelességemet fejleszteni, viszont a kurzus végére érve úgy gondolom, hogy e mellett sokkal többet kaptam. A Szónok születik kurzus egy nagyon jól struktúrált, intenzív képzés. Mindkét trainer nagy hangsúlyt fektetett az önismeretre illetve a hallgatósággal való kapcsolódási pontok kialakítására és elsősorban ez adta számomra az 5 hónapos képzés különlegességét. Nagyon jó tapasztalat volt az is, hogy egy kis közösség alakult  a 2015 őszi képzésen részt vevők csoportjából, ehhez hozzájárult Fruzsi és Marci minket támogató, fejlődésünket kísérő magatartása. A retorika képzés pozitívuma még, hogy az előadói készségek és technikák elsajátításán túl tanultunk érvelés-, és tárgyalástechnikát, hangképzést, légzéstechnikát illetve trükköket egy profi prezentáció elkészítéséhez. A vállalaton belül az amerikai Toastmaster klubnak is tagja vagyok és saját tapasztalatom szerint a Szónok születik retorika kurzus jelzői nem jellemzik a Toastmaster klubot. Nagyon tudom ajánlani ezt a kurzust mindazoknak, akik nyitottak az önismeretre és olyan technikák, szemléletmód elsajátítására, amely által könnyebben tudnak kapcsolódni embertársaikhoz előadóként. Úgy gondolom, hogy mindazt, amit a retorika kurzuson tanultam nem csak a munkahelyem számos területén tudom hasznosítani, hanem a jövőm formálásához és szemléletmódom, önismereti utam alakulásához is nagyban hozzájárult.”
Tóth Zsófia (Ecolab – Soft Skill Trainer – 2016)
 
*
Pető Bence
 
„Üzenet a jövőből:
>>Rendkívül szerencsésnek tartom magam, hogy a Szónok születik tréninget 2015 tavaszán még azelőtt végeztem el, hogy a két kurzusvezető igazán keresetté vált. Ma már szinte hihetetlen… de volt olyan időszak, amikor nem volt négy-ötszörös túljelentkezés a programokra. Ha belegondolok, ez a változás egyáltalán nem meglepő, hiszen már akkor is legalább 10x akkora értéket kaptunk a tanfolyamon, mint azt előzetesen vártuk.<<“
dr. Pető Bence (vállalkozó, üzleti mentor -2015)
 
*
DSC_4442
„Szeretek beszélni. Egy idő után azonban feltűnt, hogy ez nem elég. Izgultam, zavarban voltam előadások előtt, holott diákszínészként ez nem okozott gondot. Úgy éreztem a saját gondolataim, mondanivalóm nem teljesen megy át a közönségnek. Hogyan küzdjem le a szorongásom? – tettem fel magamnak a kérdést. A retorika kurzus erre is választ adott, fokozatos önismereti lépésekkel. A gyakorlati hozadékokról – lassabb, érthetőbb beszéd, átgondoltabb érvelési és vitakultúra, prezentációs ismeretek etc. – még nem is beszéltem. Mindenkinek szívből ajánlom, aki nem fél önmaga alaposabb megismerésétől és ezáltal magától a fejlődéstől.”
Evetovics Zorka (történész – 2015)
 
*
 
Az a professzionális és magánéletben is időről időről felbukkanó helyzet, amelyben szerepelni, előadni, prezentálni, vagy egyszerűen csak bármiről hosszabban beszélnem kell, mostantól két részre válik: Kurzus Előtt és Kurzus Után. Bár eddig se tartottam ezektől a helyzetektől, a Szónok Születik Retorikaiskolának köszönhetően a jövőben jóval hatékonyabban fogok tudni felkészülni rájuk, hogy átadjam másoknak azt, amit szeretnék. Önmagában az itt elsajátított ismeretek és technikák is sokat segítenek ebben, de kiemelném még azt a módszert, ahogy a csoportban egyre szakszerűbb visszacsatolásainkkal mi magunk is fejleszthettük egymást.”
 
Ronkay János Péter (Application Support Expert – Vodafone Hungary – 2015)
 
 

*

Réder Kristóf„Van, aki megállás nélkül beszél, jó kiállású előadó, mindig van egy jó poénja. Van, aki zavarba jön, ha beszélni kell és harapófogóval lehet csak kihúzni belőle a szavakat mások előtt. A Szónok Születik Retorikaiskolát mindenkinek ajánlom. Segít azoknak, akik magabiztosak, hogy néha a hallagatás mint technika is része a beszédnek. Segít azoknak is, akik kevésbé magabiztosak, hogy megtanuljanak nyugodtan beszélni a nyilvánosság előtt. A gyakorlatias kurzusok során tapasztalt szakemberektől tanulhatja meg mindenki a szavak természetét. Megismerhetjük a szó cselekvő erejét és általa egy kicsit jobban megismerhetjük magunkat is!”

Réder Kristóf (a Lánchíd Rádió szerkesztő-riportere – 2014)

*

DSC05546

„Középiskolai tanárként és országos szinten önkéntes munkát végző vezetőként is szakmai munkám része a nyilvános beszéd. Ezen a téren a fejlődésben soha nem szabad leállni, ezért vágtam bele ebbe a kurzusba, mint egy újabb továbbképzésbe. Úgy esett, hogy amelyik nap a kurzus elkezdődött, aznapra vált egyértelművé, hogy célszerű állást váltanom. A kurzust záró gálaest napján kaptam a hírt, hogy felvettek egy sokkal erősebb középiskolába, a Szent István Gimnáziumba. Az átmenet, útkeresés izgalmát itt éltem végig és kaptam nagyon sok segítséget, támogatást a kurzus vezetőitől és résztvevőitől. De szakmailag is sokat kaptam. Tizenöt év tanítás után is tudtak újat mondani. Sok mindennel itt szembesültem: a legjobb szándékom ellenére nem csináltam eddig jól. De kaptam bőséges útravalót a továbblépéshez is és hozzá erőt, magabiztosságot. Ezek után jó szívvel ajánlhatom a képzést annak, aki fejlődni akar a nyilvános beszédben, de annak is, aki “csak” alaposabban meg akarja ismerni önmagát, segítő – támogató önismereti csoportba vágyik. Bármiért is kezd bele, biztosan sokat fog gazdagodni a kapott élmények által.”

Magyar László (biológia – kémia – etika szakos tanár – 2014)

*

dr. Herczeg Zsuzsanna

„A kurzus előtt még a saját ismerőseim előtt is izgultam, ha ki kellett állnom beszélni. A végére már ötven ember előtt is csak egészséges drukk volt bennem. Megtanultam a szemkontaktust megtartva a közönséghez beszélni, a gesztikulációmat kezelni, és nem utolsó sorban azt, hogy a legfontosabb mindig a szónok és annak fellépése, még akkor is, ha egy prezentációt hív segítségül az előadásához. Köszönet érte!”
 
dr. Herczeg Zsuzsanna (gyógyszerész – 2013)
 
*
 
Záhonyi Lajos
„Az alapoktól kiindulva a közönség előtti szereplésig minden benne volt ebben a tanfolyamban.  A megfelelő légzés, tárgyalási szituációk, prezentációs technikák, problémakezelés mind-mind olyan aspektusai ennek a kurzusnak, amelyek nagyban hozzájárulnak a fejlődéshez és a tudásbővüléshez. Már másként adok elő és másként ülök be egy-egy üzleti megbeszélésre vagy akár egy fontosabb magánéleti beszélgetésre. Jómagam mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a vidám és  szakmailag nagyon jól megalapozott,  gyakorlatorientált kurzust.”
 
 Záhonyi Lajos (AB Consulting bid manager – 2013)
*
 
Divényi János
Absztrakt
Motiváció: 20+ oktatásban eltöltött év alatt 1000+ végigült dögunalmas előadás
Kutatási kérdés: tényleg nem lehet máshogy?
Módszertan: retorika kurzus by Fruzsina & Márton
Konklúzió: már hogyne lehetne!
Ne félj rááldozni a szükséges időt és energiát – abszolút megéri.”
 
Divényi János (CEU közgazdaságtudományi PhD hallgató – 2013)
 
*
 
„Nagyon mély benyomást tett rám ez a kommunikációs tréning. Megmutatta, hogy lehet akár rövid idő alatt is sokat fejlődni a kommunikáció terén. Segített megmutatni, hogy miben kell még fejlődnöm, és hogy milyen apróságokra kell figyelni egy beszéd előadása közben. Javította az önbizalmamat és most már bátrabban állok ki akár nagyobb közönség elé is beszélni. Mindenkinek csak ajánlani tudom!” 
 
Erdész Péter (ELTE TTK matematika szakos hallgató – 2013)
 
*
Jover_Akos_retorika
 
„Egyesek százakat lázba tudnak hozni a beszédükkel, de akadnak olyanok is, akik attól égnek lázban, ha egy megbeszélésen ki kell állniuk a saját igazuk mellett. Mások ontják magukból a jó dumákat,  sokaknak pedig egy rövid sztori elmesélése is kihívást jelenthet. 
Gyerekkorom óta dadogok, így sokszor kerültem az utóbbiak közé. Szüleimnek és több logopédusnak hála a mindennapi beszéd már nem okoz gondot iskolás korom óta, de azért mindig kerültem azokat a helyzeteket, ahol nyilvánosan, jelentőségteljesen kell megszólalni.  
Viszont a Szónok születik retorika kurzus során új szónoki fogásokat sajátítottam el és bebizonyítottam magamnak, hogy képes vagyok kiállni az emberek elé! Ez önbizalmat ad a nyilvános beszédhelyzetekben. Sokkal nyugodtabban tudok fellépni a pulpitus mögé és magabiztosabban tudok megszólalni egy megbeszélésen, tárgyaláson is. Most már akár egy szakmai konferencián is vállalnám, hogy kiállok a hallgatóság elé képviselni a cégemet.”
Jóvér Ákos (Mechatronikai mérnök – projekt koordinátor – 2013)
*
 
„Magamat nem tartottam kommunikatív embernek. Amikor először hallottam, hogy a következő MCSSZ-es képzési alkalom a retorikáról fog szólni és írnunk kell egy beszédet, enyhén szólva berezeltem. Ez a félelem egészen a képzés kezdetéig és még egy kicsit azután is tartott. Azonban a képzés felépítésének köszönhetően az ember hamar feloldódik és szinte leveti gátlásait. Gyakorlatias megközelítésnek köszönhetően úgy vezet rá a dolgokra, hogy szinte azonnal rögzülnek az új ismeretek. Hatalmas élmény volt számomra ez a tréning!
 
Vastag Viktor (NYME EK természetvédelmi mérnök szakos hallgató – 2013)
 
*
 
 
Csepregi Márton
„Számomra a legnagyobb érték a sok gyakorlat, ami rendkívül pörgőssé és izgalmassá teszi a képzést. Kifejezetten tetszik az alkalmak átgondolt és jól működő struktúrája. Két képzési nap között mindig van olyan helyzet, amikor észreveszem magamon, hogy valamit már azért csinálok máshogy, mert az előző képzésen volt róla szó. Az pedig nagyon bosszant, ha valami miatt ki kell hagynom egy alkalmat, mert tudom, hogy valamiben biztos fejődtem volna. Aki fejlődni szeretne, annak ez egy kiváló lehetőség, ráadásul baráti hangulatban, sok humorral fűszerezve.”
 
Csepregi Márton (MCSSZ Irodavezető – 2013)
 
*
 
Beszélned kell?
„A retorika mindig jól jöhet.
Az élet sok területén kerülhetsz olyan szituációba, hogy emberek előtt kell beszélned, felolvasnod vagy épp egy imát elmondanod. Cserkészként mindez hatványozottan igaz.
Hányszor kívántad már azt, hogy egy előadó vagy egy vezető csak hagyja abba amit mond és mehessél? Ha te jó előadó, vagyis rétor vagy, ez nem fordulhat elő. Ha van egy jó gondolatod, amit meg szeretnél osztani az emberekkel, akkor annak megsokszorozhatja az értékét, ha azt jól is adod elő.
A retorika mindig jól jöhet.” 
Wirnhardt Ádám (cserkész csapatparancsnok – 2013)
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük