Montágh Imre-ösztöndíj

A Szónok Születik Retorikaiskola  az igényes beszédművelést támogató ösztöndíját Montágh Imre emléke előtt tisztelegve alapította meg 2018-ban. Montágh Imre (1935–1986) saját korában nemzedékek számára testesítette meg a beszédtechnika és a logopédiai fejlesztés példaértékű alakját. Széles körben ismert munkásságával sokakat inspirált az igényes és kifejező beszéd művelésére. Az ösztöndíj Montágh tanár úr özvegyének támogató beleegyzésével jött létre:

Nagy örömmel értesültem róla, hogy a Szónok Születik Retorikaiskola Montágh Imréről szeretné elnevezni az ösztöndíjas programját. Azért támogatom ezt a kezdeményezést, mert tudom, hogy a jövő nemzedékének a fejlődése kulcsfontosságú volt számára is. Csak remélni tudom, hogy minél több fiatalhoz eljut a híre és évről évre egyre több leendő pedagógus, énekművész vagy színésznövendék kapcsolódhat be az ösztöndíjprogramba. Montágh Imréné Riener Nelli (logopédus)

A Montágh Imre-ösztöndíj (MIÖ) teljeskörű bemutatása ide kattintva érhető el. Az alábbiakban az ösztöndíjat elnyerőket mutatjuk be.

6. Bagi Bernadett (SZTE logopédia szak) – 2021. ősz

Bagi Bernadett egy tíz alkalomból álló beszédtechnikai képzést nyert a 2021. őszi szemeszterben.

*

5. Panágl Zsófia Gabriella (ELTE tanító szak) – 2021. tavasz

Panágl Zsófia egy tíz alkalomból álló beszédtechnikai képzést nyert a 2021. tavaszi szemeszterben.

*

4. Szirmai Tünde (ELTE tanító szak) – 2020. tavasz

Szirmai Tünde tíz alkalomból álló beszédtechnikai képzést nyert a 2020. tavaszi szemeszterben.

*

3. Szőllősi Anna Ráhel (ELTE tanító szak) – 2020. tavasz

Szőllősi Anna Ráhelnek a tanítás mellett az éneklésben is professzionálisan kell használnia a hangját, ezért egy komplex, öt alkalomból álló beszédtechnikai és retorikai képzésben vett részt 2020 áprilisától.

*

2. Németh Viola (ELTE gyógypedagógus szak) – 2020. tavasz

Németh Viola a MIÖ keretében egy tíz alkalomból álló, intenzív beszédtechnikai képzésben részesült 2020 márciusától kezdve. Ösztöndíjasként Montágh Imre Tiszta beszéd című művéről írt könyvismertetőt, amely itt olvasható.

*

 

1. Sagát Anna (ELTE tanító szak) – 2019. tavasz

Pályázatával Sagát Anna az ELTE hallgatójaként egy tíz alkalomból álló, egyénre szabott beszédtechnikai tréninget nyert meg. Bemutatkozása és a képzés után megfogalmazott gondolatai itt tekinthetőek meg. Az első ösztöndíjasként azt a feladatot kapta, hogy 2019 tavaszán készítsen interjút Montágh Imre feleségével, Riener Nellivel.