Retorikaverseny

A Szónok Születik Retorikaiskola által megrendezett retorikaversenyek elsődleges célja az, hogy ösztökélje a társadalmunk számára értékes üzenetek és gondolatmenetek létrejöttét. Ezért azokat a hiteles előadókat, akik magas színvonalú retorikai teljesítményre képesek arra bátorítja, hogy a félévente megrendezett versenyeken méressék meg mondanivalójukat és ezáltal retorikai képességeiket is.

2019-ben azért is hívtuk létre a hagyományteremtés céljával ezt a versenysorozatot, hogy az aktuális előadásokat az értékes jutalmak mellett, az egyedi, továbbfejlesztő visszacsatolások által is különlegessé tegyük, lehetőséget biztosítva minden résztvevőnek a reális retorikai önértékelés kialakítása mellett a fejlesztendő területek meghatározására is.

Szónok Születik verseny.jpg

A verseny általános paraméterei

A retorikaversenyt minden félévben azon a szombaton rendezzük meg, amikor a Bevezető kurzusunkat is tartjuk (jellemzően szeptember első és január harmadik szombatján). Minden félévben új tételmondatot írunk ki és ahhoz csatlakozva tudnak jelentkezni a versenyzők. Legalább 5 jelentkező esetén rendezzük meg a versenyt.

Nevezés:

Nevezni az info@retorikaiskola.hu címen lehet

  • a versenyszándék kinyilvánításával, 
  • rövid bemutatkozással,
  • az előadás címének megadásával (a címnek nem kötelező tartalmaznia a tételmondatot, de az előadás során kötelező arra érdemben reagálni), 
  • adott esetben az improvizációs nehezítés igénylésével
  • illetve a Retorikaiskolától kapott válasz szerint, a számlázási adatok kitöltésével.

A nevezés akkor válik érvényessé, ha a nevezési díjat (5000 Ft) a versenyző befizette. Ezt követően a versenyző beszédének a címét kiírjuk a verseny aktuális oldalára, hogy a leendő közönség mellett a többi versenyző is lássa és arra reagálni tudjon a beszédében. A nevezési díj lehetővé teszi azt is, hogy a versenyző részt vegyen a bevezető kurzus napján tartott, haladó szintű továbbképzésen is. A nevezési díjat, ha nincs elég jelentkező a versenyre és emiatt csak a haladó szintű továbbképzésen tud részt venni, 50%-ban visszatérítjük. A versenytől való elállás esetén a Retorikaiskola nem vállalja a nevezési díj visszatérítését.