Montágh Imre-ösztöndíj

A Szónok Születik Retorikaiskola  az igényes beszédművelést támogató ösztöndíját Montágh Imre emléke előtt tisztelegve, özvegye, Montághné Riener Nelli támogatásával alapította meg 2018-ban. Montágh Imre (1935–1986) saját korában nemzedékek számára testesítette meg a beszédtechnika és a logopédiai fejlesztés példaértékű alakját. Széles körben ismert munkásságával sokakat inspirált az igényes és kifejező beszéd művelésére. A Montágh Imre-ösztöndíj (MIÖ) elsősorban azoknak a tehetséges pedagógusjelölteknek vagy más, a jövőben hivatásos beszéddel foglalkozó szakembereknek a beszédtechnikai fejlesztését kívánja támogatni, akik későbbi hivatásuk gyakorlásakor sokakra hatnak, ezért szóbeli kifejezőkészségük nívója példát mutathat környezetüknek.

Montágh Imre-ösztöndjíMontágh Imre (1935–1986), forrás: cultura.hu

Nagy örömmel értesültem róla, hogy a Szónok Születik Retorikaiskola Montágh Imréről szeretné elnevezni az ösztöndíjas programját. Azért támogatom ezt a kezdeményezést, mert tudom, hogy a jövő nemzedékének a fejlődése kulcsfontosságú volt számára is. Csak remélni tudom, hogy minél több fiatalhoz eljut a híre és évről évre egyre több leendő pedagógus, énekművész vagy színésznövendék kapcsolódhat be az ösztöndíjprogramba. Montágh Imréné Riener Nelli (logopédus)

Az ösztöndíj

A MIÖ elsősorban egy kedvezményes képzési lehetőséget biztosít az abban részesülőknek. A Szónok Születik Retorikaiskola beszédtechnika trénere és logopédusa által tartott legalább 10, legfeljebb 20, egyenként 45 perces alkalomból álló, egyénre szabott beszédtechnikai fejlesztést kedvezményes áron vagy akár teljesen díjmentesen kínáljuk fel az ösztöndíjasoknak.

Retorikaiskolánk az egyéb szolgáltatásaiból keletkezett haszont visszaforgatva, évente egy ösztöndíjas helyet tud finanszírozni. Mivel a szakmai kapacitásunk lehetővé tenné több ösztöndíjas képzését is, örömmel fogadjuk donátorok jelentkezését. Ha úgy ítéli meg, hogy tudná anyagilag támogatni azt a célt, hogy a jövő nemzedék is fejleszthesse saját beszédkultúráját, vegye fel velünk a kapcsolatot az info@retorikaiskola.hu címen.

Az ösztöndíjról a Magyar Katolikus Rádió Nyelvédesanyánk c. műsora készített riportot Dr. Nagy Fruzsina vezető mentálhigiénés retorikatrénerrel, Damásdi Nóra logopédus és beszédtechnika trénerrel és a 2021. tavaszi ösztöndíjas Panágl Zsófiával, amely ide kattintva meghallgatható.

Kik pályázhatnak?

Elsősorban olyan pedagógusjelöltek (óvodapedagógusok, tanítók, tanárok, gyógypedagógusok) pályázhatnak a MIÖ elnyerésére, akik nappali tagozatos formában, egyetemi képzésben készülnek hivatásukra. Bár az elbírálásnál előnyt élveznek a pedagógusjelöltek, más szakmára készülő, hivatásos beszélők is pályázhatnak, így például ének- vagy színművész növendékek és média szakos hallgatók jelentkezését is fogadjuk.

Jelentkezés menete

A MIÖ megpályázása három lépésben történik:

 1. Drótpostán jelentkezni kell egy személyes interjú Az interjúra jelentkezni az info@retorikaiskola.hu címen van lehetőség minden év február 15. éjfélig (tavaszi félévre pályázóknál) és június 15. éjfélig (őszi félévre pályázóknál). A levélhez mellékelni kell egy hallgatói jogviszonyigazolást és egy minimum 200, maximum 300 szavas motivációs levelet, amiben a pályázó indokolja, hogy miért szeretne részesülni az ösztöndíjban. A határidő után érkezett jelentkezéseket automatikusan a következő ciklusba irányítjuk. A jelentkezést visszaigazoló levelünkben időpontot egyeztetünk az interjú időpontjáról.
 2. Az interjút megelőzően be kell fizetni a MIÖ nevezési díját, ami egyszeri, vissza nem térítendő összegként 7500 Ft. Ez az összeg tartalmazza a teljes pályázati folyamat költsége mellett a személyes interjún kapott felmérés eredményeinek a szakszerű visszajelzését is. Az utalás részleteiről az interjúra hívó levélben tájékoztatjuk a pályázókat.
 3. A személyes interjú 45 percig tart, ez alatt trénerünk felméri a pályázó hangképzését, artikulációs képességeit és a beszéd teljeskörű kifejező erejét. Ezekről az interjú végén visszacsatolást ad a pályázó Emellett készítünk egy egyperces videófelvételt is a pályázóról az interjú keretében, amit a döntés meghozásáig tárolunk, majd kizárólag a nyertes pályázók anyagát tartjuk meg, a többiekét töröljük. A felvétel során egy rövid hivatásbeszédet kell tartania a pályázónak, melyben összefoglalja a pályázó, hogy miért választotta az adott hivatást, miért érzi azt, hogy kiteljesedhet benne, mit vár munkája gyümölcseként, illetve ebben miért tölt be fontos szerepet a beszéd.

Az elbírálás menete

A beérkezett pályázatokat háromfős bizottság ítéli oda félévente legalább egy és legfeljebb három embernek. A bizottság egyik tagja az interjúztató tréner, a másik kettő pedig Retorikaiskolánk további két munkatársa. A pályázatok bírálatát február 10-ig végzik el a tavaszi félévre jelentkezés esetében és július 10-ig az őszi félévre jelentkezőknél. A pályázatok elbírálási határideje után a 3 munkanapon belül drótpostán közöljük a döntést, beleértve az ösztöndíj mértékét is. Amennyiben a pályázók nem kívánnak élni a felajánlott ösztöndíj lehetőségével, a várólistán lévők között osztják ki az ösztöndíjat. Retorikaiskolánk fenntartja a jogot, hogy az adott szemeszterben alkalmas jelölt hiányában ne adjon ki ösztöndíjat.

Az értékelés szempontjai:

 • a motivációs levél
 • a hivatásbeszéd és a személyes interjú alapján a képzés indokoltsága
 • az ösztöndíj várható hatása a pályázó szakmai életében
 • a pályázó szociális helyzete.

További információk az ösztöndíj kapcsán az info@retorikaiskola.hu címre küldött levélben kérhetőek.

Ösztöndíjasaink

A Montágh Imre-ösztöndíjasok listája a bemutatkozásukkal együtt ide kattintva érhető el.

 1. Sagát Anna (ELTE, tanító szak) 2019. tavasz
 2. Németh Viola (ELTE, logopédia) 2020. tavasz
 3. Szirmai Tünde (ELTE, tanító szak) 2020. tavasz
 4. Szőllősi Anna Ráhel (ELTE, tanító szak) 2020. tavasz
 5. Panágl Zsófia Gabriella (ELTE, tanító szak) 2021. tavasz
 6. Bagi Bernadett (SZTE, logopédia szak) 2021. ősz

Támogatóink