2019 ősz

Első retorikaversenyünket hagyományteremtő céllal hirdetjük meg 2019 őszén. Arról, hogy miért döntöttünk úgy, versenysorozatot kezdeményezünk ide kattintva olvashat.Retorikaverseny

Mikor?

A versenyt 2019. szeptember 7-én (szombaton), délben tartjuk A meggyőzés napja címmel megrendezett képzésünkön. A versenyzők regisztrációja 11 órától zajlik és az eredményhirdetés az ebédszünet után, 15.15-től veszi kezdetét.

Hol?

Az Oktatóteremben, 1075 Budapest, Károly krt. 3/A, a félemeleten.

Miről kell előadni?

Ebben az évben a következő mondatkezdet kiegészítése adja a témát: Legfőbb közös ügyünk…

Például: Legfőbb közös ügyünk a környezetvédelem vagy a stresszmentes élet kialakítása.

Vannak-e egyéb kritériumok?

Igen:

 1. A beszéd hossza minimum 4, maximum 5 perc lehet.
 2. A beszédműfaja szoros értelemben nem kötött, de mozgósító és/vagy inspiráló hatásúnak kell lennie.
 3. A beszédet fejből kell elmondani.
 4. Interakciós segédeszközök és prezentáció használható, de a vetítési igényt jelezni kell a jelentkezéskor.
 5. Az értékelés során pluszpontot jelent az, ha valaki vállalja a rögtönzéses nehezítést. Kétféle nehezítést lehet választani a nevezéskor:
  1. a verseny reggelén kap egy tárgyat vagy kifejezést a versenyző, amit akadálymentesen és lehetőleg feltűnés nélkül be kell illesztenie az eredetileg megalkotott versenybeszédébe. Ímélben küldjük ki szeptember 7-én, reggel 9-kor a nehezítést a nevezéskor megadott címre. A sikeres teljesítés minimum +2 pontot, maximum +5 pontot jelent az értékeléskor. A nehezítésre csak akkor lehet megadni a maximális többletpontokat, ha nemcsak észrevétlenül ízesül az új elem az előadásba, de még építeni is tud rá a gondolatmenetében a szónok.
  2. közvetlenül az előadása előtt húzza ki azt a kifejezést vagy tárgyat, amit akadálymentesen és lehetőleg feltűnés nélkül kell beillesztenie az eredetileg megalkotott versenybeszédébe. Sikeres megoldás esetén a zsűri minimum +5 pontot és legfeljebb +10 pontot adhat. A nehezítésre csak akkor lehet megadni a maximális többletpontokat, ha nemcsak észrevétlenül ízesül az új elem az előadásba, de még építeni is tud rá a gondolatmenetében a szónok.

Kikből fog állni a zsűri?

 1. Nagy Fruzsina vezető mentálhigiénés retorikatréner – a zsűri elnöke
 2. Retorikaiskolánk egy kiváló szónoki képesítést elnyert rétora
 3. Retorikaiskolánk egy Szókratész– vagy Démoszthenész-díjat elnyert rétora

Milyen díjat lehet nyerni?

Minden résztvevőt írásban értékel a közönség és emléklapot is adunk a résztvevőknek. Ezen felül a verseny résztvevői az eredményhirdetést követően részt vehetnek a Retorikaiskola haladó szintű képzésén, ami 2019 őszén a megggyőzésről és azon belül is a pitch műfajának ismertetéséről szól.

Az első három helyezett könyvjutatalomban és a Retorikaiskola által felajánlott képzési utalványban részesül az alábbiak szerint:

 1. helyezett: emléklapot kap a helyezésről, könyvjutalomban valamint szóbeli visszcsatolásban részesül és egy 75.000 Ft-os ajándékutalványt kap, amit másfél éven keresztül a Retorikaiskola bármilyen meghirdetett képzésére vagy a Retorikaklub tagdíjára felhasználhat. 
 2. helyezett: emléklapot kap a helyezésről, könyvjutalomban valamint szóbeli visszcsatolásban részesül és egy 50.000 Ft-os ajándékutalványt kap, amit másfél éven keresztül a Retorikaiskola bármilyen meghirdetett képzésére vagy a Retorikaklub tagdíjára felhasználhat.
 3. helyezett: emléklapot kap a helyezésről, könyvjutalomban valamint szóbeli visszcsatolásban részesül és egy 25.000 Ft-os ajándékutalványt kap, amit egy éven keresztül a Retorikaiskola bármilyen meghirdetett képzésére vagy a Retorikaklub tagdíjára felhasználhat.

Ezeken a hagyományos díjakon felül kiadható a Cicero-díj, de a zsűri döntésén múlik, hogy a versenyen ezt kiosztjuk-e vagy sem.

Hogyan jelentkezhetek?

Nevezni az info@retorikaiskola.hu címen lehet 2019. szeptember 5. 20.00-ig

 • a versenyszándék kinyilvánításával, 
 • rövid bemutatkozással,
 • az előadás címének megadásával (nem kötelező a tételmondatot címmé emelni), 
 • adott esetben az improvizációs nehezítés igénylésével
 • illetve a Retorikaiskolától kapott válasz szerint, a számlázási adatok kitöltésével.

A nevezés akkor válik érvényessé, ha a brutto 5000 Ft-os nevezési díjat a versenyző befizette. A nevezési díj lehetővé teszi azt is, hogy a versenyző részt vegyen a bevezető kurzus napján tartott, haladó szintű továbbképzésen is. A nevezési díjat, ha nincs elég jelentkező a versenyre és emiatt csak a haladó szintű továbbképzésen tud részt venni, 50%-ban visszatérítjük. A versenytől való elállás esetén a Retorikaiskola nem vállalja a nevezési díj visszatérítését.

Ezt követően a versenyző beszédének a címét kiírjuk a verseny oldalára, hogy a leendő közönség mellett a többi versenyző is lássa és arra reagálni tudjon a beszédében. Fontos, hogy a versenyt legalább 5 jelentkező esetén indítjuk el.