Retorikaiskola a középiskolás tankönyvben

Középiskolás tananyaggá lettünk

A Szónok Születik Retorikaiskola beszédelemzései immáron középiskolás tananyaggá váltak.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által kiadott magyar nyelv és irodalom tantárgy középiskolai tankönyvsorozatában jelentünk meg, a 11. osztályos nyelvtankönyvben.

A Nemzeti Alaptanterv szerint 11. osztályban a nyelvtanórák vaskos részét a retorika foglalja el. Sok tanár beszédeket is tartat a diákokkal, akiknek ki kell állniuk az osztálytársaik elé, és egy témáról felkészülten kell beszéljenek.

Ez a diákok számára kihívás, már csak azért is, mert ritkán látnak-hallanak jó beszédet, de ha hallanak is, nem mindig tudják, hogy mire figyeljenek. Az sem mindig egyértelmű számukra, hogy ez miért fontos.

A beszédelemzés elemzése

A Retorikaiskola beszédelemzései hasznos eszköz lehet a középiskolás diákok és a tanáraik számára. A beszédeket komplex módon vizsgáljuk: nem pusztán a szöveget, hanem a videónak köszönhetően az összes nonverbális jelet is tudjuk elemezni egy adott beszéd kapcsán. Arról nem is beszélve, hogy a mostani diákok számára sokkal megfoghatóbb egy videón megtekintett beszéd, mint egy olvasott vagy felolvasott beszéd.

A feladat a szóbeli és írásbeli meggyőzés fejezetéhez kapcsolódik: egy választott beszédelemzést kell tanulmányozni az elemzett beszéddel együtt: szempontok összegyűjtése és két perces összefoglalás feladat a tulajdonképpeni végeredménye.

Hogy feladatként bekerültünk, lehetőséget ad, hogy a fiatalokban tudatosítsuk: érdemes jól beszélni, és a retorika tanulható.

 

középiskolás

A katolikus tankönyvek. Kép forrása: katped.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük