Meggyőző építész, díjnyertes építész

Az elmúlt egy évben feltűnően és megmagyarázhatatlanul sok építész vett részt a kurzusainkon. Mi ennek szívből örülünk, különösen, hogy a sor egy hivatalos eseménnyel folytatódott. Immár 16. alkalommal rendezte meg az Építészfórum a Média Építészeti Díja gálát, és most már a Retorikaiskola is sokadjára tér vissza az eseményre és az azt megelőző retorikai felkészítésre. A pályázókat abban segítettük, hogy a szakmailag magas színvonalú munkáikat még nagyobb meggyőzőerővel tudják prezentálni a zsűri előtt. A rendezvényt a járványügyi korlátozások miatt online tartották.

Épület kategóriában a fődíjat a Konkrét Stúdió nyerte el, az egyik építészük, Sónicz Péter így emlékezett vissza a felkészítésre.

Őszintén szólva szkeptikusan fogadtam a dolgot, de nem akartam megsérteni senkit azzal, hogy visszautasítom az ajándékot. Kollégáimmal már régen összeraktuk a tökéletes előadást, végigvettünk minden eshetőséget. Bár nem vagyok egy szónok (talán, ha egy tucatszor beszéltem nyilvánosan) és közönség előtt izgulok, de gondoltam ezt egy felessel majd orvosoljuk.

Én lepődtem meg a legjobban milyen hasznos volt a képzés. Megtanultuk például, hogy a feles a legrosszabb ötlet, azt hogy hogyan kell levegőt venni, miért kell ásítani, hogy kell számolni beszéd közben és még rengeteg hasznos dolgot. Természetesen a kollégákkal gondosan összerakott prezentációt is darabokra szedtük és valami teljesen más készült. Biztos vagyok benne, hogy pontokban volt mérhető Marci segítsége az előadásban.

A MÉD 2020-on a legjobb tervnek járó díjat Szántó Hunor Albert vehette át, beszámolójában kitér az egyes pályaművek bemutatására kiszabott idő szűkösségére is.

3 perc kevés idő. Abban az esetben azonban még kevesebb, ha ez színpadon, kamerák előtt állva, fél éves munkát összefoglaló előadás keretében telik el.

A Média Építészeti Díjának döntőseként volt lehetőségem találkozni Marcival és részt venni a Szónok Születik Retorikaiskola egynapos képzésén, online formában. A rendhagyó, járvány adta körülmények ellenére már az első pillanattól kezdve baráti hangulatban tudtunk beszélgetni a vélt nehézségekről, félelmeinkről és azok feloldásáról. Alaposan kidolgozott stratégiát követve építettük fel és csiszoltuk beszédeinket, közben visszajelzésekkel szolgálva egymás és önmagunk számára. Az apró részletekre kiterjedő elemzések, beszélgetések, önismeret terén is nagy fejlődést jelentettek. Minden egyes visszajelzés a tanfolyam kezdetétől a prezentáció főpróbájáig olyan magabiztosággal szolgált, amely nélkülözhetetlen volt a bizonyos 3 perc sikeréhez.

A különdíjakkal kitüntetett pályázókat, illetve az esemény további fotóit itt lehet megtekinteni. Gratulálunk minden finalistának és különösen a díjnyertes előadóknak!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük