Retorika Kapitány gyerekkora

Retorika Kapitány hányattatott gyerekkora csak részben magyarázható azzal, hogy apjáról keveset tudunk. Anyja, Rhétoriké egyedül nevelte. Szerette volna, ha fia a legkiválóbb oktatásban részesül. A szobájába szóképeket akasztott, az ágyneműjét és a tapétát pedig különböző alakzatok borították. Minden napot érvturmixszal indított és, ha nem tanult jól, akkor helyesírási hibákra kellett térdelnie. Az pedig nagyon fájdalmas. Talán innen származik az az ellenszenv, amellyel a Kapitány a helyesírás hibák felé fordul. De, ahogyan említettük, mégsem ez volt szomorú gyermekkorának legmélyebb pontja. Az még csak ezután következett.

Kisgyermek volt, amikor anyja a Földre küldte, hogy az ott élő lényeket tanítsa meg kommunikálni.  Kezdetben a dinoszauruszokat próbálta meg okítani, de tapasztalatlan volt, ráadásul nélkülözött mindenfajta pedagógiai képzettséget, így csak a saját élményeire támaszkodhatott. Ám a dinoszauruszok a szóképeket széttépték, az érvturmixot kiborították, a helyesírási hibák pedig nem érdekelték őket, hiszen azt sem tudták, hogy mi az írás.

Próbáltak beszélni, de a hangképzésük rendkívül csökevényes volt, így sok kudarc érte őket. Erős lámpaláz tört ki rajtuk, amit persze Retorika Kapitány nem nagyon értett, mivel ő sohasem élte át ezt. Segíteni akart, de ismét mellényúlt. Túlzásba vitte a hűtőkúrát. A jégkorszaknak nevezett időszakot sok élőlény nem élte túl. Végül Rhétoriké közbenjárására egy aszteroida becsapódásával lett vége a félresikerült próbálkozásnak.

Retorika Kapitány a kudarcát nehezen tudta feldolgozni. Elszökött és elbújt, nem akart többé tanítani. Sok-sok ezer éven át magányosan élt, miközben csak betűlevest volt hajlandó magához venni. Megtanulta tisztelni a csendet, és elhatározta, hogy a tanítás előtt ő maga is folytatja a tanulmányait.

Retorika Kapitány eredettörténete csak akkor tud teljes egészében napvilágra kerülni, ha elegen dolgozunk a választékosabb beszéden. Ennek érdekében minden hónapban közzéteszünk egy kihívást a Retorikaiskola hírlevelében. Segítsen neki Ön is!

A negyedik részhez kattintson ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük