A varázsdzsida

A trénerekkel először akkor fogtunk gyanút, amikor megtaláltuk a Légzéstechnika Lándzsáját, a Szóviccek Szaricáját, a Dispositio Dárdáját, a Poénok Pikáját, a Kifejezőerő Kopjáját. Azt az eszközt, ami Retorika Kapitányt is oly naggyá tette annak idején, bár erre már nem sokan emlékezhetnek. Vajon…vajon ez tényleg azt jelenti, hogy visszatért? Talán igen, de ki is ő?


A válaszhoz sokat kell visszarepülnünk az időben. Akkoriban emberi kommunikáció még nem létezett a Földön. Retorika Kapitány nem ebből a világból származik. Mire az emberiség megjelent ezen a bolygón, addigra ő már régóta azon dolgozott, hogy az állatok és a növények kommunikálni tudjanak. E több évezredig tartó munka minden tapasztalatát felhasználta ahhoz, hogy az embert megtanítsa kifejezni magát, és ezt a tevékenységét a lehető legtökéletesebbre fejlessze. Eltökélten küzdött azért, hogy mindenki képes legyen átadni az értékes gondolatait, de tudjon hallgatni és meghallgatni is. Puszta kézzel vette fel a harcot a helyesírási hibákkal. Sugallmazója volt sok nagy szónoknak, támasza és mentora volt rengeteg nyelvújítónak, irodalmárnak, írónak, költőnek és védelmezője minden fejlődésre vágyó előadónak.

Legalábbis sokáig így volt, aztán egy napon nyoma veszett. Senki sem tudta, hogy mi történhetett. Csak a hiányának tüneteit vették észre. Sokan már olyannyira elfelejtették Retorika Kapitány munkásságát, hogy elkezdték természetesnek venni az üres fecsegést, a nyelvtani hibákat, az unalmas prezentációkat és a hiteltelen előadókat.

De néhány hete valami megváltozott. Előkerült az Ősi Fegyver. Retorika Kapitány méltatlanul elfeledett varázsdzsidája. Az eszköz még nem nyerte vissza a fénykorában tapasztalt erejét, de mágikus képessége megkérdőjelezhetetlen. Ahogyan az eszköz, úgy Retorika Kapitány is annál erősebb minél több ember foglalkozik ékesszólással a világon. Hogy visszatért-e közénk, még nem tudjuk, de azt igen, hogy hasznát venné a segítségnek.

Retorika Kapitány származástörténete akkor tud napvilágra kerülni, ha elegen dolgozunk a választékosabb beszéden. Ennek érdekében minden hónapban közzéteszünk egy kihívást a Retorikaiskola hírlevelében. Segítsen neki Ön is!

A második részhez kattintson ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük