Három prezentációs tipp – Lámpaláz-csillapító 4.

Steiger Anita írása arról, hogy befutott előadókként milyen három tipikus prezentációs hibát elkerülve tudjuk befogadhatóbbá tenni az előadásunkat, kezdőkként pedig mivel tudjuk elkerülni az első sikertelenségeket, megelőzve ezzel a lámpaláz fokozódását. A Lámpaláz-csillapító sorozatunk 4. része következik, három prezentációs tipp egy történetben.

Egy hatalmas előadóban ülünk, ahol péntek este, kissé elcsigázottan várja körülbelül 120 hallgató egy neves, nagytudású és egyébként a témáról egészen izgalmas ismereteket megosztó professzorát.

#aktualitás

A prezentációját ő (vagy esetleg valaki más, akinek leosztotta a Power Point kezelésének  feladatát) biztos, hogy nem az aktuális célközönségnek készítette, amit viszonylag hamar leleplezett 3 tényező:

  1. A ppt címdiáján hatalmas számok tanúskodtak egy két évvel ezelőtti dátumról
  2. A szak neve nem a kurzust hallgató diákoké volt
  3. Több diánál is azt mondta: ez nem lényeges, nem megyünk bele ilyen mélységig, majd továbbléptette az információegyveleget!

Első prezentációs tipp, avagy tanulság: ne dolgozzunk prezentációs-konzervből. Mindig formáljuk (módosítsuk) az előadásunkat annak fényében, hogy mikor és kiknek beszélünk!

#fény

Az egyik dián nem látszottak az információk, a kis betűméret, és még kevésbé a betű színének helytelen megválasztása miatt. Erre megoldásként az előadó a teremben a hallgatóság feletti lámpák felét lekapcsoltatta, mondván, hogy nem látszik a dia. Majd hozzátette: „Lesz itt vetítés kérem, mint a moziban… Engem nem látnak, de hát elég, ha a hangomat hallják.”

Második tanulság: hagyd égve a villanyt! A prezentáció csak kíséri a beszédet, a nyilvános beszéd főszereplője mindig az előadó, illetve az, amit mond – nem a kivetített diasor. A szónok legyen (reflektor)fényben! Igen, még a céges prezentációknál is.

#kontraszt

Végül az eseménysor koronájaként újra megjelent egy dia, amely már a sötétben sem látszott eléggé: fekete háttér – halvány piros betűk. „Elnézést a színválasztásért! Tudom, a piros szokott kacérkodni.”

Harmadik tanulság: a szöveg és a háttér legyen kontrasztos. Ha pedig a beszéd előtt derül ki, hogy ami otthon kontrasztosnak tűnt, az a helyszínen nem látszik eléggé, akkor még az előtt módosítsuk, mielőtt a hallgatóság a helyszínre érne.

prezentációs tipp

Prezentálj okosan! Forrás: Shutterstock

1 Thought.

  1. Pingback: Kommunikációs könyvek szemléje V. | Szónok Születik

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük