Egy pohár víz és három zsebkendő – Lámpaláz-csillapító 3.

Készülő tankönyvünk egyik fejezetét kínáljuk soron következő lámpaláz-csillapító harmadik cikkeként, melyben a főszereplő meglepő módon egy pohár víz lesz.

Akár van pulpitus, akár nincs, hozzátartozik az előadói tér előkészítéséhez egy olyan állvány vagy asztal  elhelyezése, amelyre egy pohár vizet és néhány zsebkendőt elhelyezhetünk. Most is igaz, hogy az állvány nem takarhatja el az előadót és nem is akadályozhatja a mozgásban. A lámpaláz csillapításához azonban jelentősen hozzá tud járulni, ha megteremtjük a terem egészén belül azt a helyet, ami a saját előadói szükségleteinket szolgálja.

A jelige: Otthonosságot az idegenbe! Így csökken ugyanis a kiszolgáltatottság érzése, hiszen van egy olyan pont az előadói térben, amely nem a szereplés kitett állapotához kötődik, hanem egy olyan hely, ahova mi fordulhatunk segítségért, ha szorított helyzetbe kerülnénk. Miért pont egy pohár víz és három papírzsebkendő az, amit mindenképpen készítsünk itt ki? Görgess lejjebb a válaszért!

pohár víz

Csillapítsd a lámpalázad!

A szájszárazság ellen is jó

A lámpaláz mögött rejlő izgalom az előadók többségénél úgy (is) jelentkezik, hogy kiszárad beszéd közben a szájuk. Ennek az a biológiai indoka, hogy a természetes kipárolgás mellett, amely amúgy is jellemző a beszéd során, a stressz hatására radikálisan fokozódhat a szárazságélmény. A nyáltermelésünk ugyanis idegi alapon működik, és a stressz rendszerint blokkolja azokat az idegi parancsokat, amelyek stresszmentes állapotban a nyálmirigyek természetes munkáját biztosítják.

Mindebből a gyakorlatban annyit érzékelünk, hogy az előadás előtti pillanatokban (akár már a nap elején, de lehet, hogy csak a felkonferáláskor) vagy a mikrofonhoz lépve, esetleg egy beszéd közbeni gondolatvesztésnél hirtelen elsivatagosodik a szánk. Nehezebben pereg a nyelvünk, kellemetlen a beszéd, akár fojtogató vagy köhögésre ingerlő irritáció is megjelenik, ha huzamosabb ideig kell így beszélnünk. És hányan beszélnek akár órákon ebben az állapotban! Belegondolni is rossz, amikor egy-egy jelentkező arról számol be, hogy évek óta küzd a szájszárazsággal, pedig rendszeresen ad elő.

Mire megoldás még a pohár víz?

A megoldás egyszerű: egy pohár víz, vagyis egy szénsavmentes vízzel félig megtöltött üvegpohár. Esetleg egy leheletnyi citromos ízesítéssel, ami szintén elősegítheti a nyáltermelést. Miért segít ez? Egyrészt azért tud segíteni, mert pótolja az elveszített folyadékot és megnedvesíteni az artikulációs bázisunk kiszáradt részeit. Másrészt a szakirodalom nem igen gondolt még erre, pedig a saját előadói praxisom mellett a tanítványainknál is tapasztaljuk a másik hatást: egy korty víz megnyugtat, oldja a stresszt. Egy olyan ősi reflexhez kötődhet ez a megnyugvás, amit csecsemőként mindenki átélhet, ha anyatejjel táplálják. Ősi, bizalmi helyzetet idéz fel, akárcsak az az előadói ringatózás vagy a karok, kézfejek beszéd közbeni simogatása.

Valójában ez az, ami érdemben meg tudja nyugtatni a szükségleteiről gondoskodó előadót, és csak mellékes az a hatás, amit a száj nedvesítése jelent a gyakorlatban. Nem árt ehhez gyakorlat által tudatosítani azt, hogy nyilvános előadás közben a legkevésbé sem jelent hibát, bakit, hogy valaki iszik. A közönségnek is jó lehet, ha a gondolatmenet öt-hat másodpercig áll. Nem beszélve arról, hogy a hallgatóság gyakran az előadóval egy időben megérzi a szorongást. Ettől kezdve, ha empatizál, akkor azért; ha idegesíti, akkor pedig azért szeretné megszüntetni ezt az állapotot. Tehát egy szorongó előadó ilyen típusú öngondoskodó cselekedetéért a közönség az eset 99%-ban maga is hálás, hiszen ő is megnyugszik tőle.

Ami kerülendő: a szénsavas víz, amely ugyan emlékezetes pillanatokat okozhat, amikor két, ékesen megmunkált metafora közti szünetben – Homérosszal szólva – a fogak kerítésén kiszökkenni engedi a feleslegessé vált gázokat, mégsem tekinthető a legbiztosabb útnak a szónoki hírnév megszerzésehez.

A zsebkendőről

A félig töltött üvegpohár pedig nem baj, ha az előadás előtt még tele van, és maga az előadó kortyolja le félig, mielőtt szót kap. A magam példájából kiindulva, bizony volt olyan, amikor egy jól irányzott habókos mozdulattal sikerült a kikészített poharat, igen, a nedűvel színültig töltöttett felborítanom. Nyár volt, senki sem ijedt halálra, némi humorral és a kikészített három zsebkendőből kettővel meg lehetett oldani a helyzetet, kb. 20-30 másodperc veszteséggel.

A harmadik zsebkendőre pedig azért van szükség, mert egyetlen váratlan illatfelhő, ismeretlen pollenkoncentráció vagy bármi egyéb is elvezethet egy nem kívánt tüsszentéshez. Avagy egy forró nyári napon, ha valaki belelovalja magát egy érvelésbe, a reakciók előtt ezzel itathatja fel a verítéket homlokáról. És egyébként is, a zsebkendő olyan, mint egy svájci bicska, bármikor jól jöhet.

Egy pohár víz – üvegben!

Végezetül még egy szót arról, hogy miért ragaszkodnék az üvegpohárhoz. Nemcsak azért, mert egyszerűsége, és jobb esetben az eleganciája miatt is jobb választás, mint bármely más anyagból készült pohár. Bármennyire is csábító megoldás a leggyakoribb választás konferenciákon a műanyagból készült pohár, annak az instabilitása és még inkább összepréselhetősége gondokat okozhat.

Éppen ennek a fejezetnek az írásakor voltam egy olyan workshopon, amit egy korábban végzett ügyfelünk tartott mintegy félszáz üzletember előtt. Az előadón fejmikrofon volt, otthonosan mozgott már a színpad kialakításában, és saját szájszárazságát is rutinosan menedzselte. Kikészített egy pohár vizet, sőt egy üveget is egy könyöklőre a színpad szélére, a jegyzetei mellé. A tökéletesen otthonossá szerkesztett térben az egyetlen hiba az volt, hogy a kikészített pohár műanyagból volt. Amikor ugyanis a fokozatosan ürülő poharat egy-egy kortyolás közben a szájához emelte az előadó, a pohár újból és újból úgy deformálódott a kezében, hogy közben recsegett, amit a rögzített fejmikrofon törésről-törésre kihangosított. Mikrofon nélkül is fennállt volna az a veszély, hogy egy gyengébb műanyag pohár töredezése túlságosan is az ivásra koncentrálja a közönség figyelmét, ahelyett, hogy az egyetlen, nyugodt mozdulatként pihenésre adna időt a közönségnek is. Az elegancia mellett tehát ez a legfontosabb érv az üvegpohár mellett.

Üvegpohárba készítsd ki az előadásra szánt vizedet.

Képek forrása: shutterstock

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük